Een dierenbeul hakte zijn voorpoten af, maar dankzij deze protheses kan Cola weer normaal rondlopen

Print

Een dierenbeul hakte voorpoten af, maar dankzij deze protheses kan Cola weer normaal rondlopen Video: Reuters

Cola, een hond uit Thailand, kan sinds kort opnieuw normaal rondlopen zoals zijn soortgenoten. Het dier verloor zijn voorpoten nadat een buurman van het baasje beide had afgehakt. Dankzij een ingreep van en dierenorganisatie kan hij met speciale protheses nu alsnog zonder problemen de wereld verkennen.

Het was een onschuldig voorval dat grote gevolgen had voor de hond. Toen Cola aan de schoenen kauwde van een buur, werd de man zodanig boos dat hij het dier verminkte. Met een zwaard hakte hij genadeloos beide voorpoten af van de hond die met het nodige geluk de aanval overleefde.

Paar protheses

Pas toen hij werd gered door John Dalley - de oprichter van organisatie Soi Dog Foundation - en zijn vrouw Gill zag hij zijn kansen op een beter leven weer vergroten. Ze namen het dier mee naar hun dierenorganisatie in Phuket en contacteerden orthopedist Bengt Soderberg. Hij kon de protheses ontwikkelen die de hond zouden verlossen van zijn handicap.

“Eens een hond een paar protheses krijgt, kan je al snel opmerken dat het dier zonder problemen rondloopt zoals alle andere honden”, vertelde de man. “Kortom, er is dus ook sprake van een snelle aanpassing in gedrag.”

”Vertrouwen in mens snel teruggewonnen”

Cola is maar één van vele honden die hulp kreeg van het Soi Dog Foundation. Al sinds de oprichting in 2003 probeert de organisatie om een einde te maken aan dierenmishandeling. Ze verzetten zich ook tegen de handel van hondenvlees in Azië. Zo konden ze al meer dan 15.000 honden redden die normaal gezien worden gebruikt voor consumptie.

“We krijgen erg vaak maken met zaken van dierenmishandeling”, klinkt het bij Dalley. “Soms zijn ze zelfs zo zwaar verminkt dat de honden veel tijd nodig hebben om mensen opnieuw te vertrouwen. In het geval van Cola ging het opvallend snel. De hond kon aanvankelijk maar niet begrijpen waarom een mens zijn voorpoten afhakte, maar enkele weken later waren al zijn zorgen weer van de baan en heeft het weer al zijn vertrouwen teruggewonnen.” In totaal kon het Soi Dog Foundation vorig jaar maar liefst 3.500 zieke of gewonde honden verzorgen.

Een dierenbeul hakte zijn voorpoten af, maar dankzij deze protheses kan Cola weer normaal rondlopen
Foto: AFP
Een dierenbeul hakte zijn voorpoten af, maar dankzij deze protheses kan Cola weer normaal rondlopen
Foto: AFP

.

Nu in het nieuws