Daar is de winter! Of toch niet?

Foto: VUM

Daar is de winter! Of toch niet?

Print
Brussel -

De start van de astronomische winter volgende week zorgt niet voor een duik in het kwik. Integendeel, na de sneeuw van de voorbije week lijkt het erop dat de temperaturen geleidelijk zullen stijgen tot zelfs 9 graden. Dat meldt het KMI.

Zaterdagnamiddag wordt het in de gebieden langs de Franse grens overwegend droog met breder wordende opklaringen. Elders in het land blijft het wisselend bewolkt met regelmatig buien, die in de Ardennen bestaan uit smeltende sneeuw of sneeuw. De maxima liggen tussen -1 graad in de Hoge Venen en +6 graden aan de kust, met waarden rond +4 à +5 graden in het centrum. Zaterdagnacht blijft wisselvallig met winterse buien, ook in Laag- en Midden-België. Er is kans op vorming van rijm- en ijsplekken bij opklaringen. Minima tussen -3 en +4 graden.

Zondagochtend kan in het noordoosten van het land nog een lokale (winterse) bui vallen. Later wordt het, net als in de rest van het land, droog met soms brede opklaringen, vooral in het westen en het centrum. In de loop van de namiddag neemt vanuit het westen de bewolking opnieuw toe en kan het aan de kust al wat beginnen regenen. De maximumtemperaturen liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en +7 graden aan zee bij een matige wind uit noordwest tot west, krimpend naar zuidwest. Zondagavond en -nacht verwachten we vooral in het noordoosten van het land nog enkele buien, die ook in Vlaanderen een winters karakter kunnen krijgen.

Maandagochtend is het zwaarbewolkt, met vooral in de zuidoostelijke helft van het land nog regen en op de Ardense toppen zelfs nog wat sneeuw. Vanaf het westen wordt het snel droog met steeds bredere opklaringen. Vooral in het noordoosten en het oosten van het land kunnen er nog wat regenbuien vallen.

De maxima liggen tussen 3 en 6 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond 7 graden in het centrum van het land en rond 9 graden aan zee. De wind waait matig uit het noordwesten tot het noordnoordwesten.

Dinsdag wordt het zwaarbewolkt of betrokken, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. ‘s Ochtends zijn wel nevel en mist mogelijk, die vooral in de Kempen en de Ardennen kunnen aanvriezen. De maxima liggen tussen 2 graden in Hoog- België en 7 graden aan zee, met waarden rond 5 graden in het centrum.

Woensdag wordt het zwaarbewolkt met perioden van lichte regen en in de Ardennen winterse neerslag. De maxima liggen rond 8 graden in het centrum van het land.

Donderdag wordt het zwaarbewolkt met regen. Het kwik stijgt tot rond 9 graden.

Vrijdag wordt het zwaarbewolkt tot betrokken, maar meestal droog. De maxima liggen in de buurt van 6 graden.

Zaterdag wordt het zwaarbewolkt met af en toe wat lichte neerslag. De maxima liggen rond 8 graden, bij een matige westelijke wind.

(belga)

MEEST RECENT