Kurt Van Eeghem: “Afscheid nemen van je klein broertje, dat is niet eerlijk”

Print

Video: VTM

In een emotioneel interview met VTM Nieuws blikt presentator Kurt Van Eeghem terug op het overlijden van zijn broer Marc. “Hij heeft zeven jaar gevochten, met humor en energie. Terwijl hij besefte dat hij ging sterven.”

Na een strijd van zeven jaar heeft acteur Marc Van Eeghem (57) de strijd tegen een agressieve prostaatkanker verloren. In oktober had hij laten weten dat hij zijn chemotherapie had stopgezet. “Marc heeft zeven jaar gevochten, tot hij donderdag in vooravond overleden is. Maar hij heeft gevochten met humor en energie, terwijl hij toch alles wist en besefte. Hij had ook alle voorbereidingen getroffen”, getuigt zijn broer Kurt in VTM Nieuws.

Ondanks zijn slepende ziekte, was de acteur de laatste maanden nog steeds actief op het podium. “Hij speelde Richard III van Shakespeare op een briljante manier. En dat maakt het zo vreselijk: je zit in de zaal, je weet dat hij ziek is en dat hij zichzelf moet oppeppen voor zijn rol. En dat doet hij dan op zo’n grootse manier. Dat was heel ontroerend. Tegelijk was het ook een glansprestatie. Het publiek zat naar een adembenemend goede acteur te kijken.”

Oneerlijk

“Marc heeft zeven jaar moeten vechten tegen de ziekte. Dat is de schande. Als je vijftig bent en je verneemt dat je een agressieve prostaatkanker hebt, dat kan ik dat alleen maar oneerlijk noemen. Zeker tegen een jongen die zo goed was. Aan hem heb ik sprookjes heb verteld als ik kind was. Het is fundamenteel oneerlijk. Afscheid nemen van je kleine broertje, dat is niet normaal.”

Rouwregister

De stad Antwerpen heeft vrijdagmiddag een rouwregister geopend voor de overleden acteur. Van Eeghem woonde in Antwerpen, waar hij ook actief was bij Het Toneelhuis. Het rouwregister ligt vrijdag vanaf 14 uur in de stadswinkel aan de Grote Markt en dat nog tot en met vrijdag 22 december. Het is dagelijks beschikbaar van 10 tot 17 uur.

Ook de stad Brugge opent een rouwregister. Van Eeghem was afkomstig uit Zeebrugge, een deelgemeente van Brugge. “Stad Brugge is bedroefd het nieuws te horen van het overlijden van Zeebruggenaar en gevierd acteur Marc Van Eeghem”, aldus de stad, die niet vergeten is dat haar inwoner vaak op het podium stond van de Stadsschouwbrug. Op 9 februari 2018 zou hij nog naar Brugge gaan met de toneelvoorstelling “Desperado”.

Het rouwregister dat Brugge opent, zal vanaf vrijdagmiddag in het Gemeenschapshuis in Zeebrugge liggen. Iedere ochtend, tot volgende vrijdag, kan iedereen een boodschap nalaten. Op dinsdag en woensdag kan dat ook in de namiddag, tot 18 uur op dinsdag en tot 16 uur op woensdag.

“Heel wat Bruggelingen zijn hierdoor geraakt. Dit rouwregister biedt hen de kans hun verdriet neer te schrijven en steun te betuigen aan zijn familie”, aldus burgemeester Renaat Landuyt.

MEEST RECENT