Voedselgerelateerde ziekte maakte al 37 dodelijke slachtoffers, overheid staat voor raadsel

Foto: ss

Voedselgerelateerde ziekte maakte al 37 dodelijke slachtoffers, overheid staat voor raadsel

Print

Het Afrikaanse land Zuid-Afrika heeft te kampen met een uitbraak van de ziekte Listeriose of Listeria . Zeker 37 mensen stierven intussen. Maar het Zuid-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft er nog steeds het raden naar wat de oorzaak is van de dodelijke uitbraak.

Afgelopen zaterdag stierf een zwangere vrouw door de ziekte. De 34-jarige Sonette Clack werd vrijdag overgebracht naar een ander ziekenhuis nadat dokters vermoedden dat ze besmet was met hersenvliesontsteking. Een dag later stierf ze aan Listeriose. Volgens het Departement Gezondheid is Clack het recentste dodelijke slachtoffer. Dat brengt de teller intussen op 37 doden. Over heel het land zijn minstens 557 mensen besmet.

“Onze voornaamste zorg nu is het vinden van de bron van deze voedselgerelateerde ziekte”, zegt Foster Mohale, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Maar ondanks meerdere onderzoeken is die bron nog steeds niet gevonden. Omdat zieke patiënten zowel in openbare ziekenhuis als in duurdere privé-klinieken terechtkomen, wordt vermoed dat de bron te vinden is in voedsel dat door alle sociaal-economische klassen gekocht en gegeten wordt. Vooral melkproducten, gevogelte en rauwe groenten vormen een hoog risico.

Listeriose is een ernstige, maar zeldzame infectie die meestal veroorzaakt wordt door het eten van voedsel dat besmet is door de darmbacterie listeria monocytogenes.

De ziekte veroorzaakt griepachtige symptomen en kan leiden tot misselijkheid, diarree, infectie van de bloedbaan en infectie van de hersenen. Er is geen vaccin tegen de ziekte. De bacterie kan enkel met antibiotica behandeld worden indien de ziekte tijdig wordt opgemerkt.

MEEST RECENT