© Shutterstock

Voor eens en voor altijd: zijn die blote enkels nu ongezond of niet?

Winterprik of niet: veel jonge mannen en vrouwen lopen in naam van de mode met de enkels bloot. Flanking heet het fenomeen dat het hart van de Vlaamse papa Pieter Blomme tilt doet slaan. Maar kan het eigenlijk kwaad?

vwh

“Kan een of andere mode-influencer eens iets nieuws uitvinden alstublieft? Al die grietjes die met blote enkels in dit weer moeten rondfietsen”, tweette Blomme eerder deze week. Hij vertelde in ‘Hautekiet’ op Radio 1 meer over zijn verbaasdheid rond flanking, een samentrekking van ‘flashing’ en ‘ankle’.

Oud, maar warm

“Terwijl ik de kou en de sneeuw trotseer met zware bottines, stappen die meisjes dapper en trots als een pauw, stap voor stap, gracieus met de blote enkels diep in de sneeuw. Wat moet het lastig en pijnlijk zijn om vandaag modieus te wezen”, zegt hij. “Ik denk aan de rode enkels waarmee de meisjes straks op school toekomen. Ik voel me oud, maar warm.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet erg, wel vervelend

Maar is het überhaupt erg om in de sneeuw te lopen met ontblote enkels? Volgens viroloog Marc Van Ranst is er geen enkele biologisch bewijs dat je er ziek van wordt. “Koude enkels zijn alleen oncomfortabel”, klinkt het. Ook als de sneeuw smelt met natte kousen en schoenen ot gevolg is er niets aan de hand. “Verkoudheden krijg je door virussen en die komen heus niet binnen via je enkels en voeten. Als de toestand niet te lang aanhoudt en je het na een uurtje weer gezellig warm hebt, kan het helemaal geen kwaad.”

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond