Vlaming (49) valt politie aan met messen in de hoop neergeschoten te worden, doet dan grote boodschap op agent

Foto: Photo News

Vlaming (49) valt politie aan met messen in de hoop neergeschoten te worden, doet dan grote boodschap op agent

Print

Een 49-jarige voormalige para heeft zich donderdag in de Hasseltse rechtbank moeten verantwoorden voor weerspannigheid tegenover de politie. De man uit Halen was volledig het noorden kwijt en probeerde bewapend met twee messen zes agenten aan te vallen. “Ik wou dat de politie mij doodschoot”, verklaarde de man tijdens zijn verhoor. De radeloze dader hangt een celstraf van 12 maanden met uitstel boven het hoofd. Van dat uitstel kan de verdachte genieten als hij zich psychisch laat begeleiden.

De feiten speelden zich af in de nacht van 19 op 20 november in Halen. “Ik ga mezelf iets aandoen en zal jullie opwachten”, meldde de verdachte de politie in een telefoontje. De man hield woord en had twee gebogen messen vast toen een ploeg van twee agenten ter plaatse kwam. Uiteindelijk moesten ze de hulp inroepen van nog vier collega’s. Toen de verdachte de messen weigerde te laten vallen, gingen ze hem te lijf met pepperspray, maar zonder enig resultaat. Uiteindelijk slaagden ze erin om met een wapenstok een van de messen uit zijn handen te slaan en hem tegen de grond te werken.

Ondanks hevig verzet konden ze hem overmeesteren, maar niet zonder eerst zijn kleine en grote behoefte doen waardoor een agent met de smurrie besmeurd raakte. “Hij wilde dat de agenten hem doodschoten. ‘Suicide by cops’ zoals het fenomeen heet”, aldus de advocate van de agenten. “Drie inspecteurs zijn nog altijd niet goed van wat er die nacht gebeurd is. Hoe ze met zo’n situatie moeten omgaan, krijgen ze niet aangeleerd op de politieschool. Ze denken er vaak aan terug. Dit had anders kunnen aflopen”. Voor elke agent is een schadevergoeding van 750 euro gevraagd plus nog eens 186 euro voor de besmeurde kledij.

Moeilijke gezinssituatie

“Geweld tegen de politie tolereren wij niet. Wij hebben gevraagd om hem gedwongen te laten opnemen, maar uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat collocatie niet nodig is”, aldus de procureur.

De advocate van de verdachte wees op de moeilijke gezinssituatie van de man. “Hij staat in voor de zorg van zijn terminale vrouw en heeft twee kinderen verloren op jonge leeftijd. Door mentale problemen heeft hij in het leger het verbod op wapendracht gekregen. Dit kon hij moeilijk verkroppen en heeft daardoor ontslag genomen.

Op de dag van de feiten had hij een zoveelste discussie met zijn zoon. Hij had gedronken en had geen zin meer in het leven. Zijn aanval was niet rechtstreeks gericht naar de agenten. Hij had niet de intentie om de politie kwaad te doen, maar hoopte enkel dat ze hem zouden neerschieten. Nu is hij gestopt met drinken en is een therapie gestart. Ik verzoek om een straf met uitstel onder voorwaarden en mild te zijn met het opleggen van een geldboete gezien zijn precaire financiële situatie”. De verdachte kreeg het laatste woord. “Het spijt me. Ik wil me verontschuldigen tegenover de agenten”.

Vonnis op 11 januari.

Zit je met vragen? De zelfmoordlijn kan je gratis bereiken op 1813 of via www.zelfmoord1813.be

MEEST RECENT