© Kristof Van Rompaey

Minister Tommelein onthult waterstofcentrale bij BO Beerzel

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) onthulde een duurzame energiecentrale op waterstof in het sportcomplex van BO Beerzel (Putte).

Kristof Van Rompaey

Het Putse bedrijf Elugie leverde de mini-energiecentrale, waarvan er inmiddels al 120 in Vlaanderen staan. Ook bij kinderopvang de Cacetoe werd zo'n centrale geïnstalleerd. Dankzij de nieuwe technologie kunnen de gemeentelijke gebouwen voortaan in hun eigen, duurzame, elektriciteit voorzien, zonder het net te belasten met pieken.

"Door in te zetten op brandstofceltechnologie, een technologie die op waterstof werkt, neemt de CO2- voetafdruk van de gebouwen met meer dan 60% af", stelt Bjorn Van Haver van Elugie. "Dat betekent een jaarlijkse besparing van bijna 27 ton CO2, het equivalent van de uitstoot van 250.000 kilometer rijden met de wagen."

Puts klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters modereerde de gespreksrondes en gaf eveneens een woordje uitleg. "Dit is voor onze gemeente een belangrijke stap richting duurzame energie", voegt burgemeester Peter Gysbrechts (Open Vld) toe. "Nu de energiecentrales op twee plaatsen geïnstalleerd zijn, evalueren we hoe het verder loopt en bekijken we waar zo'n centrale nog interessant kan zijn."

De kostprijs van een mini-energiecentrale bedraagt 20.000, exclusief plaatsingskosten.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio