EK ZWEMMEN. Kimberly Buys knap vijfde op 50 meter vlinder, Croenen en grieperige Caerts uitgeschakeld

Foto: BELGA

EK ZWEMMEN. Kimberly Buys knap vijfde op 50 meter vlinder, Croenen en grieperige Caerts uitgeschakeld

Print

Kimberly Buys is donderdagavond op een gedeelde vijfde plaats geëindigd in de finale van de 50 meter vlinderslag op de tweede dag van de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Kimberly Buys werd vijfde in de finale van de 50 meter vlinderslag op het EK kortebaan in Kopenhagen. De 28-jarige Oost-Vlaamse tikte aan in 25.59, dezelfde tijd als de Française Melanie Henique. Eerder op de dag had Buys 25.79 gezwommen in de reeksen en 25.78 in de halve finales. Haar Belgisch record bedraagt 25.42 en vestigde ze op 6 augustus tijdens de wereldbekermanche in Berlijn.

Het goud ging naar de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo in 24.78. Zij won voor de Deense Emilie Beckmann (25.16) en de Nederlandse Maaike de Waard (25.46). De Duitse Aliena Schmidtke (25.49) viel net naast het podium. De 27-jarige Kromowidjojo volgt op de erelijst de Zweedse Sarah Sjöström op. De Europees kampioene van 2015 zwom in de halve finales pas de negende tijd (25.80) en kon zich niet kwalificeren voor de finale.

Kimberly Buys start in Kopenhagen nog op de 50 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag. De BRABO-zwemster gaat in de Deense hoofdstad voor een derde medaille op het EK kortebaan, na zilver in 2010 in het Nederlandse Eindhoven (op de 200m wissel) en zilver in 2012 in het Franse Chartres (op de 100m vlinder).

Croenen mist finale

In de 200 meter vrije slag bij de mannen leverde een vierde plaats in de zesde reeks in een tijd van 1:45.00 Louis Croenen geen plaats in de finale op. Croenen strandde op een gedeelde elfde plaats in de totaalstand van de reeksen en kwam twee honderdsten van een seconde tekort voor een finaleplaats. De snelste tijd in de reeksen werd door de Litouwer Danas Rapsys (1:41.89) neergezet. Eerder werd Croenen al uitgeschakeld in de reeksen van de 100m vlinder. De 23-jarige zwemmer heeft echter vooral ambities op de 200 meter vlinder. Hij neemt eveneens nog deel aan de 100m vrije slag.

Griep nekt Caerts

Basten Caerts worstelde voor het Europees kampioenschap al een week met de griep om vervolgens vier dagen tegen de koorts te moeten vechten en dat verklaarde helemaal waarom hij donderdag op het EK in de reeksen van de 200m schoolslag pas als 30e van de 34 deelnemers eindigde met een tijd van 2:14.50, bijna tien seconden trager dan zijn eigen Belgisch record.

Coach Rik Valcke had woensdag de bui al zien aankomen na een mislukte 50m schoolslag. “De griep heeft duidelijk sporen nagelaten bij Basten. Ik vrees dat het op 200m school niet beter zal zijn”, vertelde hij toen. “Als het op een kort nummer niet lukt, is het op een lang nummer meestal nog veel moeilijker.”

Zijn voorspelling kwam een dag later uit. “Het ging echt verschrikkelijk slecht”, reageerde Basten Caerts na afloop. “Technisch gezien was het best in orde, maar conditioneel voelde ik mij zo slap als een vod. Misschien hadden we beter forfait gegeven voor dit EK, maar mijn coach en ik hadden gehoopt dat het toch nog wel mee zou vallen. In topsport moet je soms risico’s durven nemen, maar het is nu voor mij wel heel duidelijk dat je geen topprestaties kunt leveren als je niet in topvorm bent. En je kunt niet in topvorm zijn als je niet je normale trainingsprogramma hebt kunnen afwerken. Ik hoop dat er nog voldoende tijd is om me klaar te stomen voor de Flanders Speedo Cup van eind januari, alhoewel de examenperiode daarbij uiteraard geen voordeel is. De Flanders Speedo Cup valt immers tussen mijn derde en vierde examen.”

MEEST RECENT