“Er zijn Antwerpse moskeeën die maandelijks drugsgeld ontvangen”

‘Pano’-reporter Stefan Meerbergen spreekt in Antwerpen met radeloze ouders en met jongeren. Foto: © VRT

“Er zijn Antwerpse moskeeën die maandelijks drugsgeld ontvangen”

Print
Antwerpen -

Reportagemaker Stefaan Meerbergen kwam woensdagavond in ‘De Afspraak’ op Canvas meer duiding geven over zijn spraakmakende ‘Pano’-reportage van eerder die avond. Daarin bleek hij slechts het topje van de ijsberg te tonen, in de Scheldestad is er namelijk nog meer aan de hand. “Er zijn enkele moskeeën in Antwerpen die maandelijks geldbedragen uit de drugswereld ontvangen”, klonk het.

Het Eén-programma ‘Pano’ bood woensdag een inkijk in het Antwerpse drugsmilieu en schetst geen fraai beeld van de - illegale - miljoenenindustrie. De haven van Antwerpen is ‘de place to be’ voor cocaïnehandel. Reportagemaker Stefaan Meerbergen gaf in ‘De Afspraak’ nog meer duiding.

“De realiteit is moeilijk na te gaan. Maar ook erger dan we ons kunnen inbeelden. Een aantal geldstromen zijn duidelijk te traceren. En ik vraag me ook af: waarom doen politie en parket daar niet meer mee?” Dat zei een betrouwbare bron aan de VRT-journalist.

“Moeilijk hard te maken”

“We hebben research gedaan naar moskeeën. Het zit niet in de reportage omdat het heel moeilijk hard te maken is. Maar je hoort heel duidelijk dat er moskeeën zijn waar er heel hard tegen drugs gepredikt wordt, en andere waar er helemaal niet tegen drugs gepredikt wordt. Wij hebben uit zeer betrouwbare bron vernomen dat er voornamelijk in Nederland moskeeën zijn die gefinancierd worden met drugsgeld. Maar dat er ook in Antwerpen moskeeën zijn die maandelijks geld krijgen uit de drugswereld. Het is alleen moeilijk hard te maken. Sommigen zeggen zelfs dat dat de reden is waarom sommige moskeeën geen erkenning aanvragen. Omdat ze dan ook financiële openheid moeten bieden”, klonk het letterlijk in ‘De Afspraak’.

LEES OOK. “Antwerpse dealers zetten een prijs op politiecamera’s

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio