Baby overleeft drie zware operaties voor bijzonder hartprobleem: “Meer dan een mirakel”

Print

Baby werd geboren met haar hart buiten haar lichaam, maar overleefde drie zware operaties: “Meer dan een mirakel” Video: Reuters

Een Britse baby zag eind november het levenslicht, maar reden om te vieren was er niet echt: het meisje werd geboren met haar hart buiten het lichaam en moest enkele riskante operaties ondergaan om te overleven. Maar het sterke meisje overleefde als eerste baby in het Verenigd Koninkrijk de levensreddende ingrepen. Na enkele weken in angst doorgebracht te hebben, kunnen de ouders van het kindje nu dus eindelijk weer gerust ademhalen en trots de geboorte van hun dochter vieren.

Vanellope Hope Wilkins lag een uurtje na haar geboorte al op de operatietafel en zou de komende weken nog een paar keer onder het mes moeten als ze haar eerste verjaardag wilde halen. Het meisje werd geboren met een zeldzame aandoening waardoor haar hart zich buiten het lichaam bevond, ook wel ectopia cordis genaamd. Slechts tien procent van de baby’s die de aandoening hebben, overleven hun geboorte of de daaropvolgende operaties, dus bij de geboorte schatten de artsen de kansen van Vanellope niet hoog in.

Het kindje moest eigenlijk op kerstavond ter wereld komen, maar de dokters merkten door echo’s te bekijken al snel dat er iets mis was met het meisje. “Het was een schok toen ze de echo lieten zien, waardoor bleek dat haar hart buiten haar lichaam zat”, aldus Naomi Findlay, de troste mama. “Heel beangstigend, we hadden geen idee wat er zou gebeuren.”

Tegen de adviezen van de artsen in, beslisten de ouders om het kindje niet weg te laten halen. “Niemand geloofde dat ze het zou halen”, geeft vader Dean toen. “De overlevingskansen werden op nihil geschat. Enkel wij geloofden erin.”

“Een echte vechter”

Toen Vanellope drie weken te vroeg met een keizersnede het levenslicht zag, werd ze onmiddellijk geopereerd om haar hart in haar lichaam te plaatsen. Ondertussen probeerden de kersverse ouders niet te panikeren, wat echter niet zo makkelijk was: “Ik vreesde tijdens de geboorte dat ik haar niet zou kunnen zien of horen, maar toen ze huilend ter wereld kwam, was ik al een beetje opgelucht.”

(lees verder onder de video. Opgelet: expliciete beelden)

De operatie van het kindje werd gefilmd Video: Reuters

De eerste spoedoperatie betekende echter niet het einde van de lijdensweg van het meisje en haar ouders: er moesten nog twee operaties volgen om in gat in haar borstkas te dichten, waarvoor ze haar eigen huid gebruikten.

“Ze kwam schreeuwend uit de operatie”, zegt Naomi terwijl ze haar spruit vol liefde aankijkt. “Het was een prachtig moment. Als je ziet hoe ze eerst was, vergeleken met hoe ver ze nu staat en wat de dokters hebben gedaan...”

Prinses

“Het is een echte vechter”, aldus haar ouders. Dat is ook een van de redenen waarom ze haar Vanellope doopten, naar een figuur uit de Disney-film Wreck-It Ralph. “We vonden het een geweldig passende naam, in de film is ze immers een ‘echte vechter’ die uiteindelijk verandert in een prinses.”

Hoewel ook de chirurgen positief zijn over de kansen van de baby, zijn er nog steeds risico’s en is het meisje nog niet helemaal veilig. Vanellope ligt momenteel namelijk nog aan een beademingsmachine en er bestaat ook nog een kans dat ze infecties oploopt.

Voorlopig is ze toch de eerste baby in Groot-Brittannië die de zeldzame aandoening en de zware operaties overleefde. “Het is meer dan een mirakel”, aldus de fiere papa.

MEEST RECENT