Uiterst zeldzame ‘snownado’ gefilmd door wandelaar: “Dankbaar dat ik niet in de weg stond”

Print

Uiterst zeldzame ‘snownado’ gefilmd door wandelaar: “Dankbaar dat ik niet in zijn weg stond” Video: Reuters

Een Poolse man zag afgelopen zondag een erg zeldzaam natuurfenomeen tijdens een wandeling in een natuurpark vlakbij de grens tussen Polen en Slovakije. Tijdens de wandeltocht sloeg het weer plots om en begon het hard te waaien, een prachtig tafereel waardoor de man snel zijn smartphone tevoorschijn toverde. Voor hij het wist, werd hij één van de handvol mensen in de wereld die een mysterieuze ‘snownado’ konden filmen.

Michal Nikon Bielas probeert om jaarlijks minstens zeven keer naar het Tarta nationaal park te trekken, een natuurgebied op zo’n 100 kilometer van zijn woonplaats Krakau. Hij was samen met zijn verloofde in de bergen aan het wandelen toen het weer plots veranderde en er een felle wind opstak.

“De wind speelde prachtig over de toppen van de bergen, dus ik begon te filmen”, aldus de man die naar eigen zeggen nog nooit getuige was van dergelijk fenomeen. “Toen merkte ik de snownado op. Op dat moment voelde ik enorm veel respect voor de bergen en Moeder Natuur.”

Een snownado is een soort wervelwind of waterhoos die losse sneeuwvlokken vangt en die mee de lucht in voert. Het is echter een erg zeldzaam fenomeen en er bestaan slechts een handvol videofragmenten van het verschijnsel, waarover er ook niet veel informatie bekend is. Ze zijn niet zo gevaarlijk als tornado’s, maar kunnen wel dezelfde afmetingen aannemen en zijn in staat om voorwerpen van meer dan 700 kilogram op te heffen.

Bielas was betoverd toen hij de snownado zo wervelen, maar gaf ook eerlijk toe dat hij dankbaar was dat hij er een eindje vanaf stond: “Gelukkig gebeurde het op enkele meter van waar ik stond, en bevond ik me niet op zijn pad.”

MEEST RECENT