Abdeslam neemt advocaat Sven Mary weer onder de arm

Terreurverdachte Salah Abdeslam heeft nu toch een advocaat onder de arm genomen die hem zal verdedigen op het proces van de schietpartij in Vorst. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen in gerechtelijke kringen. Het proces, dat normaal maandag van start ging, wordt daardoor dus wellicht uitgesteld. Volgens VRT is het Sven Mary die opnieuw advocaat wordt van Abdeslam. Ook RTBF zegt dat het om Sven Mary gaat. Die heeft zelf nog niet gereageerd.

Mary wil de kans krijgen om het dossier grondig te bestuderen en heeft gevraagd om het proces uit te stellen naar januari. Wellicht zal de voorzitter van de rechtbank hem dat ook toestaan.

Geen van de beklaagden zal verschijnen op het proces maandag. Abdeslam blijft dus in Frankrijk en wordt niet overgebracht naar ons land.

Stilzwijgen

Sven Mary was al een tijdje advocaat van Abdeslam, maar omdat die zich in stilzwijgen hulde en weigerde een verklaring af te leggen over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, stopte Mary in oktober van vorig jaar als raadsman van de terreurverdachte. Ook de Franse advocaat van Abdeslam, Frank Berton, besliste toen om de man uit Molenbeek niet langer te verdedigen. “Ik wil niet langer de advocaat zijn van iemand die beslist heeft om zich niet te verdedigen”, had die toen gezegd.

De schietpartij in de Driesstraat in Vorst vond op 15 maart 2016 plaats, op een moment dat Franse en Belgische speurders al een viertal maanden koortsachtig op zoek waren naar terroristen die betrokken waren bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en heelhuids uit de Franse hoofdstad waren gevlucht, alsook naar mensen die een ondersteunende rol hadden gespeeld bij de voorbereiding van de aanslagen. De meest bekende daarvan was ongetwijfeld Salah Abdeslam, die zich ter elfder ure niet had opgeblazen in Parijs en ondanks een controle door de Franse politie tot in Brussel was geraakt.

De speurders hadden al een hele reeks verdachten opgepakt en schuilplaatsen blootgelegd toen leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen onderzocht, op 15 maart een huiszoeking wilden uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

De woning werd daarop urenlang belegerd door de speciale eenheden van de federale politie. Een scherpschutter van de politie slaagde erin een van de terroristen neer te schieten. Die werd later geïdentificeerd als de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36), ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid.

Al gauw bleek echter dat Belkaid zich verschanst had in de woning en de politie bezig had gehouden terwijl twee andere aanwezigen in het appartement konden ontsnappen. Op basis van vingerafdrukken in de flat achterhaalde de politie dat een van hen Salah Abdeslam was.

Drie dagen later werd Abdeslam, die al sinds de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs gezocht werd, opgepakt in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Daar kon de politie ook de tweede man die uit het appartement ontsnapt was, arrresterren. Dat bleek Soufien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

Vier dagen na hun arrestatie, op 22 maart 2016, sloegen een aantal overblijvende leden van de terreurcel toe op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek.

Het proces over de schietpartij in de Driesstraat is de eerste maal dat personen die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen in Parijs, in het openbaar voor een rechter zullen verschijnen. Nu meester Mary de rechtbank om een uitstel zal verzoeken, zal het nog wat langer duren voor de rechtbank Abdeslam en Ayari aan de tand zal kunnen voelen over hun rol bij die aanslagen en hun aandeel in de schietpartij.