© ss

Met een beetje geluk zie je komende nacht 70 vallende sterren per uur

Met een beetje geluk kan je komende nacht zo’n zeventig vallende sterren per uur zien. De oorzaak? Zoals ieder jaar in december gaat onze planeet dan door de meteorenzwerm Geminiden.

nadb

In de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 december dient de grootste meteorenzwerm van het jaar - de Geminiden - zich weer aan. Jaarlijks levert dat veel vallende sterren op.

Al is de benaming ‘vallende ster’ eerder misleidend. In feite gaat het niet om een ster die valt, maar om een stofdeeltje dat als het ware opbrandt in de atmosfeer. Door de hoge snelheid verdampt het stofdeeltje terwijl het de lucht errond fel doet oplichten.

Jaarlijks gaat onze planeet af en toe door een gebied met heel veel stofdeeltjes. Dan zien we een meteorenzwerm, verschillende vallende sterren per uur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Beste kijkmoment

Komende nacht is het beste moment om te kijken tussen 4 en 5 uur. Ook in het begin van de nacht kan je vallende sterren zien, maar dan moet je richting het zuidoosten kijken.

De weersomstandigheden zien er bovendien vrij gunstig uit, vooral het maanlicht zal amper storen. Zorg voor een donker plekje ver verwijderd van alle stadslicht om van daaruit naar de hemel te kijken.

Nu in het nieuws