Democraat Doug Jones wint verrassend Senaatsverkiezing in ‘Republikeins’ Alabama

Foto: REUTERS

Democraat Doug Jones wint verrassend Senaatsverkiezing in ‘Republikeins’ Alabama

Print

De Democraat Doug Jones heeft verrassend de verkiezing gewonnen voor het zitje in de Senaat van de staat Alabama, dat al decennialang in handen is van de Republikeinen. Jones, een voorvechter van burgerrechten, lag dinsdagavond na telling van meer dan 90 procent van de stembussen enkele duizenden stemmen voor op zijn Republikeinse tegenstander Roy Moore. Die laatste weigert voorlopig om zijn nederlaag toe te geven.

De voorsprong van de Democraat is niet meer in te halen, berichten verschillende VS-media, waaronder de Washington Post en het in het Congres gespecialiseerde medium The Hill.

President Donald Trump feliciteerde Jones al met zijn overwinning. De Republikeinse kandidaat Roy Moore weigert dat voorlopig te doen. Hij zegt dat de resultaten te dicht bij elkaar liggen. “Als de stemming zo nipt is, is het niet voorbij”, zei Moore.

Volgens onofficiële resultaten van de hoogste ambtenaar van de staat Alabama, John Merrill, haalde Moore 48,7 procent van de stemmen, en de Democraat Doug Jones 49,6 procent. Moore zei aan zijn aanhangers dat alle stemmen nog niet geteld zijn, zoals de stemmen bij volmacht van militairen.

Maar Merrill zegt dat net dat de eerste stemmen zijn die geteld worden. Hij bevestigde de verklaring van Moore dat de wet in Alabama bepaalt dat een hertelling verplicht is als het verschil slechts een half procent is. Op CNN twijfelde hij er evenwel aan dat het resultaat nog zal veranderen.

Oorveeg voor Trump

De nederlaag van Roy Moore is ongeveer een jaar na de presidentsverkiezingen een klinkende oorveeg voor VS-president Donald Trump. Moore behoort tot de anti-establishmentbeweging van Trump. Zijn campagneteam maakte op de dag van de verkiezing nog duidelijk dat Moore ook het partij-establishment van de Republikeinen bekampt. In de oerconservatieve, zuidelijke staat Alabama dateert de laatste overwinning van Democraten van tientallen jaren terug.

Democraat Doug Jones wint verrassend Senaatsverkiezing in ‘Republikeins’ Alabama
De Republikein Roy Moore. Foto: AFP

Ex-rechter Moore kwam in de aanloop naar de verkiezing in opspraak. Meerdere vrouwen beschuldigden hem ervan dat hij zich aan hen had vergrepen toen ze tieners waren. Verschillende Republikeinse Senatoren distantieerden zich van Moore. Eerder liet hij al van zich spreken door dubieuze uitlatingen over homoseksualiteit.

De nederlaag in Alabama komt op een moeilijk moment voor president Trump. Zijn populariteit is naar een nieuw dieptepunt gezakt. De Republikeinse meerderheid in de Senaat smelt met een stem. Grote wetswijzigingen, zoals de aanstaande belastinghervorming, worden voor hem nu duidelijk moeilijker.

MEEST RECENT