Eerste winterprik (bijna) achter de rug: “Enkel woensdagochtend wordt nog lastig”

Eerste winterprik (bijna) achter de rug: “Enkel woensdagochtend wordt nog lastig”

Print

Ons land lag maandag bijna een hele dag volledig lam door de sneeuw, maar qua hevig winterweer hebben we het ergste (voorlopig) achter de rug. Woensdag, in de loop van de dag, begint de temperatuur te stijgen. “De eerste hevige winterperiode is achter de rug, voorlopig althans”, zegt weerman Frank Deboosere.

Er kan in de loop van dinsdag nog wat smeltende sneeuw of stofhagel vallen. Voor middernacht krijgen we nog temperaturen onder het vriespunt, maar in het tweede deel van de nacht beginnen de temperaturen te stijgen. Vanaf woensdagmorgen komt er vooral regen ons land binnen. Voor de middag kan er woensdag dan ook veel regen vallen, maar het wordt daarna wel gevoelig zachter, met temperaturen tot 8 graden. De wind kan in de loop van woensdag ook weer hard gaan waaien.

“We krijgen vandaag nog te maken met wat winterse perikelen, maar morgen in de loop van de dag zouden die moeten verdwijnen. Dan zien we het einde van de eerste echte winterprik, voorlopig althans”, zegt weerman Frank Deboosere. “Enkel woensdagochtend kan er nog een moeilijke ochtendspits zijn. Er zullen nog wat gladde plekken zijn en de sneeuw begint dan langzaam te smelten.”

Komende dagen

Donderdag en vrijdag koelt het wel opnieuw een beetje af, maar de maxima schommelen dan nog rond de 5 graden. Ook ’s nachts gaat het voorlopig niet meer vriezen. “Er kunnen opnieuw buien vallen die wat winters zijn van karakter, maar ook gewone regen.” Het weekend wordt droger, met temperaturen boven het vriespunt.

Hebben we nu uitzonderlijk vroeg winterweer gehad? “Absoluut niet”, zegt Frank Deboosere. “In december 2010 bijvoorbeeld heeft het heel veel gesneeuwd, en dan lag er zelfs veel meer sneeuw dan dat er nu ligt. Het is inderdaad wel dikwijls zo dat de winter pas later op dreef komt, in januari of februari, maar nu is die winter dus wat vroeger. Volgend jaar kan het misschien weer andersom zijn.”

Verkeer

Na een dolle maandag, werd het verkeer dinsdag niet echt in de war gestuurd door de weersomstandigheden. “De nacht en ochtend vielen goed mee”, aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “We hadden her en der wel wat schuivers, maar grosso modo verliep de ochtendspits rustig, met enkel de gebruikelijke files op de structurele knelpunten. Met dank aan de Vlaamse weggebruiker, die zich duidelijk had voorbereid na de problemen van gisteren. De meeste hoofdwegen zijn vandaag goed berijdbaar, al blijft het uiteraard oppassen voor gladheid.”

De filebarometer piekte rond 8 uur even op 190 km file. Maar verder waren de wachttijden tijdens de ochtendspits gebruikelijk voor een dinsdagochtend.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum raden bestuurders wel zoals steeds aan om waakzaam te zijn, zeker op de op- en afritten. Wie de weg op moet, vragen ze zijn of haar rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker aangewezen.

In tegenstelling tot maandag wordt er vandaag geen grote chaos verwacht voor de avondspits.

MEEST RECENT