Bekende Antwerpse psychotherapeut Bob Vansant overleden

Foto: rr

Bekende Antwerpse psychotherapeut Bob Vansant overleden

Print
Geel -

De spraakmakende psychotherapeut Bob Vansant is op 8 december op 63-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis van Geel. Hij zat nooit verlegen om een gezouten uitspraak, waarmee hij de klassieke hulpverlening soms de gordijnen injoeg. Zijn kinderen maakten zijn overlijden bekend.

In 1980 begon Vansant met de therapeutische gemeenschap ‘Oasis’ in Geel. Zijn doorbraak kwam met het boek Depressie is geen ziekte (1999). In de loop der jaren heeft Bob Vansant tijdens duizenden consultaties massa’s verdriet, woede en pijn te verwerken gekregen. ”Tot er een moment kwam dat ik het zelf niet meer zag zitten”, vertelde hij. ”Ik moest weg, naar Griekenland, wat altijd al mijn favoriete vakantiebestemming was. Toevallig ontdekte ik op het eiland Lesbos het dorpje Molyvos, nog niet bedorven door het massatoerisme. Daar vond ik mezelf terug. De natuur, het licht, de zon, de zee, de vriendschap van de lokale bevolking... Ik had mijn magische plek gevonden. En wat ik zelf als waardevol had ervaren, wou ik delen met anderen.”

Vansant stopte met zijn individuele consultaties en investeerde zijn energie steeds meer in kuur- en herstelweken op Lesbos die hij stelselmatig uitbouwde. Daar schreef hij ook ‘Dagboek van een psychotherapeut’, een mix van herinneringen, ervaringen en overpeinzingen. Hij streed ook tegen de medicalisering en overdadig pillengebruik om aandoeningen als depressies te bestrijden.

Vansant maakte zelf eerder bekend dat hij streed tegen kanker. Tot twee weken geleden postte hij nog geregeld berichten over de actualiteit op zijn facebookpagina.

De uitvaart van Bob Vansant vindt woensdag 13 december om 15u plaats in de aula aan de Diestseweg 58 in Geel. Rouwreacties zijn welkom via www.verstappen.be.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio