Hele dag fileleed in en rond Antwerpen: vooral problemen aan hellingen

Print
Hoboken -

De hevige sneeuwval zorgde maandag voor veel hinder in de hele provincie. Na een bijzonder zware ‘voormiddagspits’ bleef het fileleed de hele dag aanhouden.

LEES OOK. Ook vanavond en vannacht kans op gladde wegen door winterse neerslag: code rood bij strooidiensten stad

De Vlaamse filekaart kleurde de hele dag rood en oranje. Het ging overal traag in en rond Antwerpen, en rond 19 uur stonden er nog altijd zware files op de E313 richting Hasselt - door een glad wegdek en door een vrachtwagen die in de voormiddag in de schaar ging - en op de A12 waar het vooral richting Brussel een hele dag kommer en kwel was door problemen aan de Jan de Vostunnel.

“Het gaat overal heel traag en het verkeer stokt vooral aan hellingen. zei Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum eerder op dag. “Omdat we voorlopig tot middernacht sneeuw verwachten, raden we automobilisten de rest van de dag aan zoveel mogelijk binnen te blijven. Eén blik uit het raam zegt genoeg.”

LEES OOK. Tot 18 uur geen landingen meer op Zaventem, meeste Brussels Airlines-vluchten afgeschaft

Ellende in de voormiddag

Vooral wanneer voertuigen een helling op moeten, is er veel hinder. Zo was de Jan de Vostunnel op de A112 richting Boom deze voormiddag een tijdlang volledig versperd. ’s Avonds was de linkerrijstrook er nog altijd versperd. Op de A12 richting Antwerpen ter hoogte van het Viaduct Wilrijk raakten twee aan elkaar grenzende vrachtwagens niet de helling op. De A12 was er van 10.30 tot bijna 14 uur versperd.

Op de E313 in de richting Hasselt ging net voorbij de afrit Herentals-Industrie een vrachtwagen rond 10.45 uur in de schaar. Bij een manoeuvre was de trekker-oplegger beginnen slingeren. Het gevaarte kon op eigen kracht niet verder en moest getakeld worden. Daardoor was de E313 er meer dan drie uur versperd.

Ook op de Antwerpse Ring waren een aantal afritten kortstondig afgesloten omdat voertuigen zich er hadden vastgereden.

Hele dag fileleed in en rond Antwerpen: vooral problemen aan hellingen
Houtlaan Wijnegem. Foto: BFM

Tunnels en bruggen

Onder meer de tunnel op de Antwerpsesteenweg in Kapellen is een plaats om weg te blijven. Heel wat bestuurders die de tunnel inrijden, geraakten er deze voormiddag niet meer uit.

Ook op de brug van de Houtlaan in Wijnegem was het deze voormiddag niets dan ellende voor alle weggebruikers.

Ook de Politiezone MINOS waarschuwt voor het sneeuwtapijt. “Ga enkel de weg op als het nodig is en hou rekening met aanzienlijke vertragingen”, klinkt het.

Antwerp Airport

De luchthaven van Antwerpen probeert zo goed als mogelijk de landingsbaan te vrijwaren van de winterprik. Voorlopig werd één vlucht uit London City afgeleid naar Rotterdam. Andere vluchten staan voorlopig gewoon ingeroosterd.

“We zijn bezig met het ruimen van sneeuw om de startbaan vrij te houden. Eén vlucht, London City-Antwerpen, is naar Rotterdam uitgeweken omdat de baan niet vrij genoeg was”, zegt luchthavencommandant Wim Verbist. “Voor de rest zijn alle vluchten vanochtend vertrokken.”

MEEST RECENT