© BELGA

Politierechters trekken aan alarmbel: hardleerse wegpiraten straffen wordt moeilijker

Rechters zullen wegpiraten die hun veroordelingen naast zich neerleggen, nauwelijks nog meteen naar de gevangenis kunnen sturen. Want justitieminister Koen Geens verhoogt de strafdrempel voor de onmiddellijke aanhouding van één naar drie jaar.

vhn

Door een wetswijziging verwachten politierechters dat het nóg lastiger wordt om hardleerse verkeerscriminelen – mensen die hun veroordelingen gewoon naast zich neerleggen – een straf met impact op te leggen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verhoogt namelijk de strafdrempel voor de onmiddellijke aanhouding.

Een rechter kan zo’n aanhouding bevelen op het moment dat hij een vonnis velt. De beklaagde wordt dan meteen opgesloten en gaat niet naar huis om te wachten op de uitvoering. Wanneer de beklaagde er niet is, wordt hij opgespoord en gearresteerd. Vandaag kan zo’n onmiddellijke aanhouding vanaf één jaar gevangenisstraf. Binnenkort gaat die grens omhoog en moet de straf minstens drie jaar bedragen om iemand meteen te kunnen aanhouden.

“Ik betreur dat”, zegt de Leuvense politierechter Kathleen Stinckens. “Het komt niet zo vaak voor dat we een gevangenisstraf uitspreken. Maar als wij dat dan toch doen en daarbij een onmiddellijke aanhouding bevelen, betekent het dat andere straffen geen effect hadden én dat we vinden dat die persoon uit het verkeer moet worden gehaald omdat hij een gevaar is voor de samenleving. Onze mogelijkheden om hen aan te pakken, worden hierdoor ingeperkt.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio