© © VOISIN/PHANIE

Artsen reageren verbaasd nadat neusspoeling voor baby’s uit rekken wordt gehaald

Wat water en zout door het neusje van je baby spuiten kan oor- en luchtweginfecties voorkomen. Maar dat fysiologisch serum mag nu niet meer verkocht worden in de supermarkt. Omdat het een “medisch hulpmiddel” is, eist het Federaal ­Geneesmiddelenagentschap (FAGG) dat alleen apothekers nog de oplossing verkopen. Artsen reageren verbaasd. “Op zich kan je met zo’n spoeling niks verkeerd doen.”

Christine De Herdt

Al wie kleine kinderen heeft, heeft het wel in huis: fysiologisch water. Het serum – een zoutoplossing in handige pipetjes van vijf milliliter – is ideaal om, zeker in deze koude dagen, je kroost slijm- en snotvrij te houden. Goedkoop is het niet: voor dertig dosissen betaal je bij de apotheker al gauw 7,5 euro. En daarom gingen heel veel ouders met jonge kinderen meermaals per jaar naar de supermarkt voor de half zo goedkope versie van het huismerk.

Maar dat is nu voorbij. Want het Federaal Geneesmiddelenagentschap legt een verbod op om zo’n zoutoplossing nog in de supermarkt of parafarmacie te verkopen. “We willen dat de wet wordt nageleefd”, zegt Ann Eeckhout. “En die stelt dat fysiologisch serum, dat het statuut van geneesmiddel of medisch hulpmiddel heeft, enkel onder apothekerstoezicht verkocht mag worden.”

Lobbywerk van apothekers

Die wet is er gekomen om de veiligheid van de patiënten te verbeteren. Dus dat is goed. Maar fysiologisch serum is zo onschuldig dat je je bij deze maatregel serieuze vragen kan stellen. “Wanneer het dient om neusjes te spoelen, kan je weinig fout doen”, zegt ook dokter Patrik Vankrunkelsven. “Hoewel het toezicht van het FAGG belangrijk is, heeft deze maatregel eerder met beroeps­bescherming van de apothekers te maken dan met volksgezondheid, denk ik.”

© rr

Volgens een uitbater van een parafarmacie, waar je onder andere pleisters en ontsmettingsmiddel kan vinden, heeft de Apothekersbond zijn slag thuisgehaald. “Er is flink wat lobbywerk aan voorafgegaan.” Dat zegt ook Carrefour-woordvoerder Baptiste Van Outryve.

Lege rekken

De Apothekersbond ontkent. “Het is nooit een strijdpunt geweest. Al is het wel juridisch correct hoe het nu geregeld is”, reageert woordvoerder Lieven Zwaenepoel.

Maar van die “correctheid” is vooral de consument de dupe, vindt Van Outryve. “In Frankrijk en Nederland ligt het serum wel nog in de rekken, bij ons niet. Ons zakencijfer zal er niet onder lijden, de klant wel.”

Ook bij Delhaize blijven de schappen leeg. “Het was een populair product. Daarom is het jammer dat het verdwijnt”, besluit Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver.