Stichter cinema Cartoon’s overleden

Eric Kloeck in zijn Cartoon’s in 2000. Foto: rr

Stichter cinema Cartoon’s overleden

Print
Antwerpen -

Op zijn flat op de Vrijdagmarkt overleed Eric Kloeck aan keelkanker. De stichter van cinema Cartoon’s zorgde er bijna in zijn eentje voor dat Antwerpen niet van de betere film verstoken bleef.

Eric Kloeck groeide op bij de Paardenmarkt en was als tiener een trouwe bezoeker van de wijkbioscopen Winterpaleis en Rits. Toen Georges Heylen van het Rex-concern alle Antwerpse bioscopen in handen had en de stad verstoken bleef van cinefiele films, ging Kloeck in het verzet, aanvankelijk als medewerker van cinema Monty en vanaf 1978 als stichter en bezieler van zijn eigen cinema Cartoon’s. In een voormalige duistere privéclub in de Kaasstraat richtte hij drie zaaltjes in waar hij Antwerpen leerde kennismaken met films van David Lynch, Peter Greenaway, Jim Jarmusch of de broers Dardenne. Hij scoorde cultsuccessen met The Rocky Horror Picture Show, 37,2 Le Matin en Bagdad Café.

Ciné Cartoon’s had het nooit breed en overleefde dankzij een trouw publiek. In 1992 nam Kloeck even ciné Calypso over, maar moest dan gas terugnemen na de komst van Kinepolis en UGC. Drie keer verkocht hij Cartoon’s, maar drie keer kwam hij na faillissement weer terug op post als programmator.

Bij de laatste overname in 2013 door het Brugse Cinema Lumière verdween hij definitief uit beeld. Achter de schermen bleef hij pogingen ondernemen om nieuwe cinema’s te openen op het Eilandje en het Zuid, maar steun vond hij niet meer.

Schrijver

Naast film had Kloeck nog een tweede passie, literatuur. Als 23-jarige schreef hij onder een pseudoniem de geruchtmakende pastiche De bloedige terugkeer van C. Verschaeve. In een periode dat hij weer eens ontslagen was, vond hij de tijd om de autobiografische roman Trage dagen af te ronden. Tot de laatste maanden voor zijn dood deed hij opzoekingen voor een nieuwe roman. Hij werkte ook mee aan scenario’s waarvoor hij niet altijd de credits kreeg.

Samen met Robbe De Hert vertaalde hij de strip van Suske en Wiske De raap van Rubens in het Antwerps. Eric Kloeck speelde ook een opgemerkte rol in Anyway the wind blows van Tom Barman. Voor die doorbrak met zijn groep dEUS, kluste hij bij als projectionist in de filmzaaltjes van Kloeck.

Eric Kloeck wordt zaterdag gecremeerd in Wilrijk. Hij is getrouwd geweest, maar had geen kinderen. Hij werd slechts 64.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio