STANDPUNT
Dirk Hendrikx
Redacteur
STANDPUNT. “Hou op met zeveren over Slachthuissite”, of hoe je met één zinnetje een hoogoplopend debat onderuit kan halen

Bob Van Reeth Foto: pvw

STANDPUNT. “Hou op met zeveren over Slachthuissite”, of hoe je met één zinnetje een hoogoplopend debat onderuit kan halen

Print

Soms kan iemand met één droog zinnetje een hoogoplopend debat onderuit halen. De bekende architect en voormalige bouwmeester Bob Van Reeth was vrijdag de plannen gaan keuren voor de Slachthuissite achter het Sportpaleis. Er komen daar 2.400 nieuwe woningen, onder meer in drie appartementsblokken van een vijftig meter hoog, goed voor 4.900 inwoners. Het verdict van Bob Van Reeth, toen we hem zondagavond even aan de lijn kregen: “De plannen zien er schitterend uit. Stop toch met zeveren.”

Bob Van Reeth heeft in deze alleen een losse, adviserende stem. Hij is een van de experten die door de stadsdienst AG Vespa om hun mening is gevraagd. Voor het stadsbestuur zal die als muziek in de oren klinken, voor Groen en de sp.a, verenigd in Samen, en voor vele andere critici van het bouwbeleid in Antwerpen iets minder.

In een gesprek met De Standaard vorige week deelde Bob Van Reeth wel een cruciaal element van die kritiek: het autonoom agentschap stadsplanning AG Stan was een nuttig tussenschot tussen politiek en bouwpromotoren en het stadsbestuur had het niet mogen opdoeken. En de omstreden toren van Land Invest aan de Tunnelplaats staat daar ook volgens Bob Van Reeth ongelukkig. Niet dat hij tegen hoogbouw is, integendeel, maar je moet zorgvuldig omgaan met ruimte, context en buurt en op die plek, aan de Leien, vlakbij de oude binnenstad, waar vroeger ‘den Entrepot’ stond, klopt zo’n toren niet.

De architect doet naar eigen zeggen niet aan politiek. Voor hem moeten architecten en stadsbouwmeesters wel een wezenlijke bijdrage leveren aan hoe de politiek de publieke ruimte vorm geeft.

Maar de discussie is intussen hoe dan ook hopeloos gepolitiseerd.

Eigenlijk zou je de puur stedebouwkundige, architectonische discussie moeten loskoppelen van het politieke en ethische debat, maar dat lijkt niet meer haalbaar. Het zou moeten mogelijk zijn dat je hoogbouw aan de Slachthuissite en elders evalueert zonder dat je politiek kamp kiest of zonder dat je een uitspraak doet over de relatie tussen politici en bouwpromotoren.

De Antwerpse storm over die laatste kwestie is nog lang niet gaan liggen. De Tijd bracht uit dat de vastgoedgroep Land Invest Group in steeds slechtere papieren zit en dat de partners daarin, Ogeo Fund (het aan de PS gelieerde pensioenfonds) en de twee andere aandeelhouders (met nauwe banden met de N-VA) vandaag vechtend over de vloer rollen over wie er de Slachthuissite en de Lins Tower te gelde mag maken. De bouwpromotor zou een molensteen van 120 miljoen euro schulden rond de nek hebben. Je moet als stadsbestuur niet alleen zorgvuldig omgaan met ruimte, maar ook met wie je in zee gaat. Zeker als je het uitzicht van de stad ingrijpend verandert.