Gevaarlijke wegen door sneeuw: dodelijk ongeval in Ieper, vrachtwagen in schaar, lijnbus in gracht

Print
Gevaarlijke wegen door sneeuw: dodelijk ongeval in Ieper, vrachtwagen in schaar, lijnbus in gracht

Bij een ongeval in Ieper kwam een bestuurster om het leven. Foto: ptb

Bij een ongeval in Ieper is zondagochtend vroeg een 21-jarige vrouw om het leven gekomen, zo meldt het West-Vlaamse parket. De jonge vrouw uit Langemark was onderweg naar huis nadat ze haar vriend thuis had afgezet toen ze - vermoedelijk door de gladde wegen - tegen een duiker botste en in een vier meter diepe gracht belandde. Het ongeval werd pas rond 10 uur opgemerkt, de jonge vrouw was toen al overleden. Ook in de rest van het land was er heel wat ellende op de weg.

Het ongeval in de Bellestraat in Ieper gebeurde al in de nacht van zaterdag op zondag, maar werd pas zondagochtend opgemerkt. Een voorbijganger zag rond 10 uur dat er een auto in een diepe gracht lag. De bestuurster van de wagen, een 21-jarige vrouw uit Langemark, bleek overleden.

Het parket heeft een deskundige ter plaatse gestuurd om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Lijnbus in de gracht

In het West-Vlaamse Moorslede belandde een Lijnbus in de gracht door de sneeuw op de weg.

Gevaarlijke wegen door sneeuw: dodelijk ongeval in Ieper, vrachtwagen in schaar, lijnbus in gracht
Foto: Tom Gadeyne

Vrouw gewond

In de Zwevegemse deelgemeente Heestert is zondagochtend een vrouw gewond geraakt toen ze ter hoogte van de Vierkeerstraat met haar bestelwagen van de weg afging en in een gracht en weiland terechtkwam. Omdat gevreesd werd dat de vrouw gekneld zat, snelde de brandweer ter plaatse, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. De vrouw werd door de ambulanciers uit het voertuig geholpen en werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. Andere voertuigen waren er niet betrokken. Op het ogenblik van het ongeval sneeuwde het al een tijd hevig in de regio en lagen de wegen er spiegelglad bij.

Vrachtwagen in schaar

Op het viaduct van de E17 in Gentbrugge is zondagvoormiddag een vrachtwagen geslipt en in schaar beland, waardoor twee rijstroken in de richting van Antwerpen versperd zijn. Dat meldt de federale politie.

Het ongeval gebeurde rond 11.30 uur in de richting van Antwerpen. Een vrachtwagen week er van de baan af, mogelijk door het sneeuwweer. De truck belandde in schaar over de rechter- en middenrijstrook en de pechstrook. Op de plaats van het ongeval is er trajectcontrole en geldt normaal een snelheidslimiet van 90 kilometer, maar die kan aangepast worden bij neerslag of incidenten,

Er staat rond 13 uur nog een file van Zwijnaarde tot het viaduct van Gentbrugge. Het Verkeerscentrum raadt het verkeer op lange afstand aan om om te rijden via de E40 en de R4 Merelbeke.

Voertuigen raken amper vooruit

Ook op de Brusselse Ring, de R0, zijn er problemen. Het wegdek is ter hoogte van de Groenendaaltunnel zo glad dat voertuigen er amper vooruit geraken. “Mijd de omgeving”, aldus het Vlaams Verkeerscentrum.

Vertragingen op Brussels Airport

Op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem zijn zondag vertragingen mogelijk door de sneeuwval, waarschuwt de luchthavenuitbater op Twitter. Het treinverkeer ondervindt voorlopig geen grote hinder, zegt de NMBS.

Op Brussels Airport zijn de technische diensten in de weer om de start- en landingsbanen sneeuw- en ijsvrij te maken. Dat zou vertragingen kunnen veroorzaken, voornamelijk voor de vluchten die moeten landen in Zaventem. De luchthaven roept passagiers op om regelmatig de website te controleren voor vluchtinformatie.

Op het Belgische spoor blijft de impact van de sneeuwval beperkt, zegt woordvoerder Bart Crols. Enkel voor de hogesnelheidstreinen van Frankrijk geldt er een snelheidsbeperking. Voor de rest is er “op dit moment geen grote impact”.

MEEST RECENT