© Stockbeeld

Belgen zijn verslaafd aan hun smartphone: “We checken gemiddeld 34 keer per dag ons toestel”

Belgen zijn verslaafd aan hun smartphones. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Deloitte naar mobiel telefoongebruik in verschillende landen. Bij ons zouden inwoners gemiddeld 34 keer per dag op hun mobiel kijken. Bij jongeren tussen 18 en 24 jaar loopt die gewoonte zelfs op tot 100 keer per dag. De conclusie is duidelijk: smartphones domineren ons leven.

mrra

“Een decennium na de lancering van de smartphone is het duidelijk dat Belgen niet zonder hun telefoon kunnen leven”, zegt Vincent Fosty, Technology, Media & Telecommunications Leader bij Deloitte België. “We hebben onze smartphone elke seconde van de dag nodig. Hoe laat is het? Wat kunnen we gaan doen? Wat is er in de wereld gebeurd? Er bestaat niet meer zoiets als “offline zijn”.”

Het bedrijf peilde bij 53.000 mensen in 33 landen, verspreid over 6 continenten naar hun smartphonegebruik. Ook in België werkten er 2.002 mensen mee aan de enquête in mei en juni van dit jaar. Belgen van tussen 18 en 75 jaar oud konden een representatief beeld geven over smartphonegebruik over de verschillende lagen van de bevolking heen, volgens leeftijd, geslacht, regio en socio-economische status. Met enkele opvallende resultaten tot gevolg.

Elk moment van de dag, maakt niet uit bij wie

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn we in de weer met de elektronische apparaten, zo blijkt uit het onderzoek. 15 minuten na het ontwaken heeft de helft van de Belgen hun smartphone al gecheckt. 45 procent van alle Belgen bekijkt zijn smartphone tot een kwartier voor bedtijd.

Klaarwakker? Dan leggen we onze gsm niet weg. 93 procent van de respondenten gebruikt zijn smartphone elke dag. Gemiddeld kijken we meer dan 34 keer per dag naar ons toestel, jongeren tussen de 18 en de 24 jaar doen dat minstens 100 keer per dag. Eén vierde van de Belgen kijkt tegelijkertijd ook naar televisie. Ook op andere moment waarop we alleen zijn, kunnen we het niet laten om ons toestel boven te halen. 42 procent gebruikt zijn smartphone af en toe als ze buiten op straat aan het wandelen zijn, 13 procent doet dat ook tijdens het oversteken.

Toch is het elektronisch apparaat niet alleen een geneesmiddel tegen de eenzaamheid. Ook wanneer we in het echte leven bij familie en vrienden zijn, grijpen we nog naar onze smartphone. Eén derde van de Belgen geeft schromelijk toe dat ze ook dan hun mobiel bovenhalen.

Steeds “socialer” en functioneler

Belgen gebruiken hun telefoons nog wekelijks om te bellen (83 procent) en te sms’en (88 procent), maar andere kanalen winnen steeds meer aan populariteit. Vooral het gebruik van sociale netwerken stijgt steeds meer. Op weekbasis gebruikt 68 procent van alle respondenten zijn toestel om zijn accounts op Facebook, Twitter en LinkedIn te checken. Dat is maar liefst 10 procent meer dan vorig jaar. Vooral de jongste generaties gebruikt hun smartphone zo steeds meer.

Ook mobiel shoppen en mobiel bankieren zit in de lift. Op maandbasis bezoekt 41 procent van alle gebruikers online winkels of winkel-apps. Dat is 12 procent meer dan vorig jaar. Bijna de helft van de Belgen (49 procent) checkt de stand van zijn bankrekening via zijn smartphone, 27 procent schrijft geld over naar andere rekeningen. De verwachting is dat mobiel bankieren met je smartphone de komende jaren alleen nog maar zal toenemen.

Te veel!?

Belgen beseffen dat hun smartphonegebruik soms te veel tijd en aandacht in beslag neemt. 43 procent zou liever wat minder hun elektronisch apparaat ophalen. Bij de meest “verslaafde” leeftijdscategorie, de 18- tot 24-jarigen, vindt zelfs 57 procent dat ze te veel op hun smartphone zitten te kijken.