© Photo News

Calvo: “Kans gemist om Zomerakkoord eerlijker te maken”

De federale regering bereikte vrijdagavond laat een definitief akkoord over het Zomerakkoord. Bepaalde maatregelen worden lichtjes bijgestuurd, maar ten gronde verandert er niets, stelt Groen-fractieleider Kristof Calvo. Het NSZ spreekt over een vergiftigd geschenk.

edm

“Dit is een politieke deal: gemarchandeer tussen vier partijen, geen inhoudelijk akkoord waar ons land beter van wordt. Na alle adviezen was er een kans om het Zomerakkoord eerlijker te maken, maar die kans wordt dus gemist”, aldus Calvo, die zegt vooral teleurgesteld te zijn dat CD&V zich opnieuw neerlegt bij de veto’s tegen meer rechtvaardigheid van N-VA en Open VLD.

“Ondanks de adviezen van de Raad van State en de budgettaire vraagtekens van het Rekenhof volhardt Michel in de boosheid. Positief punt is de verstrenging van de antimisbruikbepaling van de effectentaks, maar het blijft een mini-bijdrage met veel te weinig effect. Het Zomerakkoord bespaart meer in de pensioenen dan de vermogens moeten bijdragen.”

Vergiftigd geschenk voor ondernemers

Ondernemersorganisatie NSZ is op zijn beurt bijzonder teleurgesteld in het finaal voorstel rond onbelast bijklussen en noemt het een vergiftigd geschenk voor heel wat ondernemers. De maatregel zorgt voor oneerlijke concurrentie voor ondernemers uit de kinderopvang, de bouw, de tuinbouw, het privéonderwijs en de transportsector.

“De federale regering zal hierdoor zorgen voor een pak extra bedrijven in moeilijkheden en faillissementen”, betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Van een vroeg, maar vooral vergiftigd kerstgeschenk gesproken.” De ondernemersorganisatie zal nu samen met experten bekijken of er stappen ondernomen kunnen worden tegen de maatregel.

MEER OVER Federale regering

Nu in het nieuws