© Photo News

Steven Vandeput: “Budget Defensie kan verdubbelen tegen 2030”

Het budget van Defensie zal tegen 2030 verdubbelen in reële termen indien de volgende regeringen de inspanningen van de huidige ploeg aanhouden. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) vrijdag gezegd op een conferentie over de Europese defensie-industrie in het Egmontpaleis.

“Tegen 2030 zal het aandeel van investeringen in ons defensiebudget vijf keer groter zijn dan vandaag, en het budget zal verdubbelen in reële termen”, zo verwees Vandeput naar de strategische visie die de regering in juni vorig jaar goedkeurde. De minister wees erop dat ook het R&D-budget binnen twaalf jaar vijf keer groter zal zijn.

De strategische visie gaat uit van 9,4 miljard euro aan militaire aankopen tegen 2030. De regering stippelde een traject uit dat de defensieuitgaven tegen 2030 moet opkrikken tot 1,3 procent van het bruto binnenlands product. Dan zou België opnieuw in het Europees gemiddelde zitten. De Navo en de Verenigde Staten dringen echter aan op “minstens” 2 procent.

De Europese defensiemarkt is in volle evolutie. Zo stelt de Europese Commissie voor het eerst fondsen ter beschikking voor de ondersteuning van R&D-samenwerkingsprojecten op het gebied van defensiecapaciteit.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio