© LPA

Actie tegen asociaal rijgedrag: 72% van fietsers in overtreding

Het wijkteam van de politie heeft in Borgerhout, de Seefhoek en de Damwijk een controleactie gehouden tegen asociaal rijgedrag door fietsers. 28,5 procent gedroeg zich voorbeeldig, 71,5 procent was in overtreding.

.,vdaa

De politie controleerde op verschillende locaties in Borgerhout, de Seefhoek en de Damwijk. Er werden in totaal 626 fietsers aangesproken. Fietsers die zich aan de verkeersregels hielden, werden beloond met een spaakreflector of een fluokrinkelarmband.

Het wijkteam maakte ook van de gelegenheid gebruik om een controle uit te voeren op boorddocumenten van automobilisten ter hoogte van Spoor Oost. Hierbij werden 135 voertuigen gecontroleerd.

Tegen de rijrichting

Van het totaal aantal fietsers dat tijdens de actie werd aangesproken, gedroegen 179 (28,5%) zich voorbeeldig. 447 (71,5%) fietsers werden aangesproken wegens een overtreding.

De vaakst voorkomende overtreding was fietsen tegen de rijrichting: maar liefst 150 fietsers werden hier tijdens de actie op aangesproken. Bovendien negeerden ook nog eens zo’n 34 fietsers het verkeersbord C1: verboden richting voor iedere bestuurder. Tien mensen negeerden het verkeersbord C3: verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder.

Rood licht

Ook het negeren van het rood licht bleek een veel voorkomende verkeersinbreuk. Tijdens de sensibiliseringsactie betrapte de verkeerspolitie 92 fietsers op deze ernstige fout. Verder staken 51 fietsers het zebrapad niet correct over, reden er 36 op het trottoir en hadden er 31 meer aandacht voor hun gsm dan voor de rijweg.

Test uw hoffelijkheid!

Uw krant ontwikkelde in samenwerking met de Fietsersbond, een hoffelijkheidstest voor fietsers. Daarvoor waren er 10.000 Fietsbewijzen voorzien, die vrijdag in een mum van tijd de deur uit waren.

Wil jij te weten komen hoe hoffelijk je fietst? Bereken je score dan op gva.be/hoffelijkfietsen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners