Sportpaleis en Lotto Arena krijgen toch nieuwe milieuvergunning ondanks buurtprotest

Sportpaleis Foto: DK

Sportpaleis en Lotto Arena krijgen toch nieuwe milieuvergunning ondanks buurtprotest

Print
Merksem / Deurne -

Vlaams minister Joke Schauvliege kent een nieuwe milieuvergunning toe aan het Antwerps Sportpaleis en de Lotto Arena. Begin juli dropte de Raad van State nog een bommetje door de vorige milieuvergunning van de twee concertzalen te vernietigen. In het arrest verwees de Raad toen naar de parkeerdruk op de buurt, een kwestie die al langer werd aangekaart door de Antwerpse PVDA.

Buurtbewoners van Deurne-Noord en Merksem stapten eerder dit jaar naar de rechter om de zware verkeerslast aan te kaarten die werd veroorzaakt door evenementen in het Sportpaleis en de Lotto Arena. Volgens de bewoners, die werden gesteund de Partij van de Arbeid, voorzien de concerttempels te weinig parkeerplekken, waardoor concertgangers veel parkeerplaatsen in de straten rondom innemen.

Voor de buurt was de maat vol toen bekend raakte dat het Sportpaleis aan capaciteitsuitbreiding wil doen. “Daarvoor moeten ze eerst een nieuwe milieuvergunning krijgen. Daarvoor moesten ze een plan voorleggen waarin ze uitleggen hoe ze de bijkomende verkeersstroom en parkeerproblemen gaan aanpakken. Dat luik was niet goed uitgewerkt. Er was te weinig aandacht voor openbaar vervoer en park&ride-zones. De buurtbewoners vrezen dat ze straks nog veel minder parkeerplaats zullen hebben. Daarom hebben wij protest aangetekend tegen de nieuwe milieuvergunning. Tot onze verrassing heeft de Raad van State ons gevolgd en is de milieuvergunning voor de uitbreiding geschorst”, sprak Kristof Vissers van PVDA op 6 juli van dit jaar.

Bijzondere voorwaarden

De schorsing van de milieuvergunning had echter geen onmiddellijke gevolgen door het Sportpaleis. Het Sportpaleis moest wel een nieuwe milieuvergunning aanvragen bij de Vlaamse milieuminister Joke Schauvliege (CD&V). Na een heronderzoek zet CD&V-minister Schauvliege nu toch het licht op groen voor een nieuwe milieuvergunning. Daarin zijn wel enkele bijzondere voorwaarden opgelegd. Zo zal bijvoorbeeld de geluidsdruk bij late evenementen worden gemonitord.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio