Premie van 1 miljoen voor Wijnegemse toren

De redding van de Vlemincktoren lijkt nabij, na de injectie van Vlaams minister-president Geert Bourgeois voor de restauratie. Foto: JAA

Premie van 1 miljoen voor Wijnegemse toren

Print
Wijnegem -

Het is nu officieel: Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kent een premie van 997.964 euro toe voor de redding van de Vlemincktoren in het park van Wijnegem.

Burgemeester Ivo Wynants (N-VA) en Inga Verhaert (sp.a) van de Stichting Kempens Landschap maakten een maand geleden al bekend dat een restauratie van Wijnegems bekendste gebouw na jaren van verwaarlozing nu echt niet lang meer zou uitblijven. Nu is er dus de bijdrage van Bourgeois, ook bevoegd voor Onroerend Erfgoed.

Toch is er nog geld nodig. Architecten Edith Vermeiren en Birgit Grieten van Erfgoed & Visie, die het restauratiedossier samenstelden, ramen de kost immers op 1,9 miljoen. Daarom wordt ook gezocht naar een privépartner, ook de toekomstige gebruiker van het gebouw. “Ten laatste begin volgend jaar lanceren we een oproep naar kandidaten. Nog voor de zomer willen we iemand kiezen. Haast alle bestemmingen liggen open”, zegt Nena De Roey, projectcoördinator bij Kempens Landschap.

“Op instorten”

Toch spreekt de minister-president in zijn officieel bericht al van een toekomst als ‘kantoorgebouw met bijkomende polyvalente ruimte’. De restauratie van de 16de-eeuwse toren is wel dringend, erkent hij. “Hij staat op instorten.”

De toren is een restant van een kasteel in Spaanse stijl dat in 1856 werd afgebroken. De Vlemincktoren, een duiventoren, en het koetshuis bleven bewaard. Het bijbehorende park werd in 1845 aangelegd en de toren kreeg toen zijn huidig neogotisch uitzicht. Tijdens het ancien régime was het houden van duiven streng gereglementeerd. De aanwezigheid van een duiventoren was een teken van rijkdom.

De toren werd in 1978 beschermd als monument en ligt in een beschermd landschap. De gemeente Wijnegem is sinds 2001 eigenaar van de toren.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio