Havenbedrijf investeert 1,4 miljoen euro in duurzaam transport

Print
Havenbedrijf investeert 1,4 miljoen euro in duurzaam transport

Archiefbeeld. Foto: Joris Herregods

Het Antwerpse Havenbedrijf zal de komende drie jaar voor 1,4 miljoen euro investeren in zeven geselecteerde projecten die het vrachtverkeer vlotter moeten doen verlopen. Het gaat om projecten die een verschuiving naar duurzamere transportmiddelen zoals goederentreinen en binnenvaartschepen mogelijk maken. In totaal zouden er jaarlijks 250.000 vrachtwagenritten minder kunnen plaatsvinden.

De zeven projecten omvatten zowel bedrijven die hun eigen transportactiviteiten zoveel mogelijk van de weg willen halen als logistieke dienstverleners die vernieuwende concepten willen lanceren. DP World hoopt met onder meer een nieuwe spoordienst op Stuttgart het aandeel van spoor in zijn operaties naar 10 procent op te krikken tegen 2020, Euroports Inland Terminals ziet heil in een spoorverbinding met Luik en Slovak Shipping and Ports wil een rechtstreekse spoorverbinding uitbouwen met Bratislava.

De logistieke dienstverlener Delcatrans wil een platform voor binnenvaarttransport van containers met producten uit de diepvriesindustrie uitbouwen in Wielsbeke, Hakka werkt aan een app die ritten met lege containers vermijdt, Port-Liner Holding bouwt vijf hybride binnenvaartschepen en operator Danser werkt aan een corridorsysteem tussen Antwerpen en Noord-Frankrijk én aan een transport- en distributiesysteem via een hub langs het Kanaal Brussel-Schelde.