Max Cavalera: "Ik luister graag naar Belgische bands"

Print
Max Cavalera: "Ik luister graag naar Belgische bands"

Foto: gva

Max Cavalera is in zijn nopjes. Met 'Psychosis' heeft hij – onder de vlag Cavalera Conspiracy – zijn beste plaat in jaren gemaakt. En de Roots-tournee die hij met zijn broer Iggor onderneemt, is uiterst succesvol. Zondag trommelen Max en Iggor deze klassieker uit 1996 in Zaal Trix; vandaag spreekt Max met ons over zijn nieuwe plaat, Belgische bands en zijn favoriet Sepultura-album.

Kunnen de Cavalera-broertjes het nog? Die vraag mocht stilaan toch wel gesteld worden. In de jaren negentig waren zanger-gitarist Max en drummer Iggor Cavalera de spil van het legendarische Sepultura, dat met platen als 'Chaos AD' en 'Roots' wereldwijd succes oogstte. Tot Max in 1996 de band verliet en de broers tien jaar lang niet meer met elkaar spraken. Pas nadat ook Iggor de Sepultura-deur achter zich had dichtgeslagen, werd de vredesjoint gerookt en ging het duo weer samen aan het musiceren, onde de naam Cavalera Conspiracy. Echt overtuigend was dat tot dusver nooit: boven de middelmaat raakten ze op hun eerste drie albums niet.

Maar kijk: het gloednieuwe 'Psychosis' verrast aangenaam. De broers verlaten de platgetreden paden en leveren een plaat af die eigentijds en hongerig klinkt. Met dank ook aan producer Arthur Rizk, die de broers en hun songs uit de comfortzone haalde. Betere riffs, minder clichés, geluidseffecten die een meerwaarde betekenen: de lat ligt hoger en de band raakt er vlot over. De Cavalera-loze 'restband' Sepultura bracht begin dit jaar het uitstekende 'Machine Messiah' uit. De Cavalera-broers slaan hard terug met 'Psychosis'.

Max is dan ook zeer enthousiast over het nieuwe album. "Het is lang geleden dat ik zo blij ben met een nieuw album. Ik maak momenteel een leuke periode mee. Ik heb de Nailbomb-plaat voor het eerst sinds lang weer live gespeeld. Allicht verklaart dat de industrial-invloeden op onze nieuwe plaat. En met Iggor amuseer ik me uitermate tijdens onze Return to Roots-tournee. Het spelplezier is groter dan ooit. Verder heb ik de laatste tijd heel veel inspirerende muziek gehoord. Zoals je allicht weet, luister ik zoveel mogelijk naar muziek tijdens de dag. Ik heb heel wat coole bands ontdekt of herontdekt. Ook naar Belgische bands luister ik geregeld. Aborted vind ik fantastisch. En Leng Tch'e. Globaal kan je zeggen dat ik de laatste tijd veel naar brutale death, black en grindcore heb geluisterd. Dat heeft ongetwijfeld zijn invloed gehad op de plaat."

Tekstueel gaan heel wat songs over terrorisme. "Dat is nu eenmaal een thema dat de laatste jaren zeer dominant is. Hoe die lafaards religie misbruiken: dat is gewoon ziek. En het raakt ons allemaal. Ook wij als toerende bands moeten er rekening mee houden. Kijk maar naar wat er met Eagles of Death Metal gebeurd is in Parijs."

Als Max niet aan het toeren is, dan is hij wel een plaat aan het maken. Met Cavalera Conspiracy, met Soulfly, met Killer Be Killed... Is hij een workaholic? "Ik ben de James Brown van de metal (lacht). [James Brown werd de hardest working man in show business genoemd, TDS]. Fuck vakantie! Maar het is niet altijd werken. Soms is er wel een dagje vrij op tournee, bijvoorbeeld. En dan doen we aan wat sightseeing of zo."

Op een livevoorstelling van de nieuwe plaat is het nog even wachten. Zondag staan Max en Iggor op het Trix-podium in het kader van de Return to Roots-tournee, waarbij ze het klassieke Sepultura-album integraal live spelen. "Ik kijk er enorm naar uit, vooral naar de nummers die we voordien zelden of nooit speelden, zoals 'Ambush'. En naar de punky nummers, zoals 'Spit' en 'Straighthate'. Ik ben klaar om helemaal loos te gaan op het podium."

Is 'Roots' zijn favoriete Sepultura-album? "Nee, ik denk dan dat ik voor 'Arise' ga. Dat was toch onze grote doorbraakplaat. Het was het eerste album waarop we echt ons eigen geluid vonden: een mix van thrash en death. Ik associeer die plaat ook met een heel leuke, opwindende en inspirerende periode. Overigens: ik vond de Aborted-cover van het titelnummer van 'Arise' geweldig. Dat mag je die mannen zeker laten weten."

Bij deze.

WAT TE DOEN IN ANTWERPEN