Rellen breken los in Palestina, Hamas spreekt van “oorlogsverklaring” door Trump
Palestijnse beweging Hamas heeft donderdag opgeroepen voor een nieuwe intifada nu Amerikaans president Donald Trump Jeruzalem erkend heeft als hoofdstad van Israël. Hamas-leider Ismail Haniya zegt dat de VS-beslissing rond Jeruzalem “een oorlogsverklaring is tegenover de Palestijnen”. Op meerdere plaatsen in Palestina zijn intussen rellen uitgebroken.
Uit protest tegen de beslissing van Trump begonnen de Palestijnen donderdagmorgen een algemene staking. Op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem blijven alle openbare instellingen, winkels, scholen en banken gesloten.
Op meerdere plaatsen in Palestina zijn donderdag intussen ook rellen uitgebroken tegen de beslissing van Amerikaans president Donald Trump om de ambassade van de VS van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Daarmee erkende hij ook Jeruzalem als officiële hoofdstad van Israël.
In onder andere Jericho, Nablus en Hebron in Palestijns gebied werden intussen al meerdere incidenten gemeld. Zo werd er met stenen gegooid en werden autobanden in brand gestoken. Foto’s van Trump, Israëlische vlaggen en Amerikaanse vlaggen worden ook in brand gestoken.
(lees verder onder de foto’s)
In Rammalah zijn donderdagvoormiddag honderden Palestijnen op straat gekomen om te protesteren tegen de aankondiging van Trump. Ook in Gaza wordt er op meerdere plaatsen al geprotesteerd, net als in andere landen in de regio, zoals in Jordanië.
In Bethlehem zou het intussen ook tot gevechten zijn gekomen tussen Israëlische agenten en Palestijnse betogers. Er zouden al schoten zijn gevallen en de politie gebruikte al het waterkanon en traangas. De politie gebruikt ook speciale granaten om demonstranten uit elkaar te drijven.
Op beelden die circuleren op sociale media is ook te zien hoe er ambulances toekomen in Bethlehem bij de rellen. Volgens persbureau Reuters is er intussen sprake van 17 gewonden door Israëlische schoten. Minstens één betoger zou geraakt zijn door een echte kogel. Zeker 14 anderen werden gewond door rubberen kogels.
(lees verder onder de foto’s)
© EPA-EFE
© AFP
© AFP
© AFP
© REUTERS
© REUTERS
Intifada
Eerder op de dag had Hamas-leider Ismail Haniya opgeroepen tot een nieuwe ‘intifada’. “We moeten oproepen voor en werken aan de lancering van een nieuwe intifada tegenover de zionistische vijand (Israël, red.)”, zei Haniya donderdag tijdens een speech in Gaza. Hij voegde eraan toe dat die opstand vrijdag zal beginnen. “We bevestigen dat Jeruzalem verenigd is, niet oostelijk en westelijk. Jeruzalem zal de hoofdstad van Palestina blijven. Deze beslissing heeft het vredesproces doodgemaakt, heeft Oslo (de vredesakkoorden uit 1993, red.) doodgemaakt en heeft het nederzettingenproces doodgemaakt.”
De ‘intifada’ staat voor een reeks (gewelddadige) opstanden in de Palestijnse gebieden tegen de bezetting door Israël. De eerste intifada, de Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, vond plaats van 1987 tot aan de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1993. De tweede intifada, ook wel de Al-Aqsa-intifada genoemd naar de belangrijke moskee in Jeruzalem, volgde van 2000 tot 2005.
Eerder had ook al Palestijns diplomaat Hassan Al Balawi gezegd dat de beslissing van Trump ‘een regelrechte oorlogsverklaring’ is. Vanuit Palestina kwamen er ook al woedende reacties. “Trump zet de poorten van de hel open”, zo klonk het onder andere.
Extra troepen
Israël heeft intussen extra troepen naar de bezette Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied, gestuurd.
(lees verder onder de afbeelding)
Daarnaast zijn intussen ook meerdere militairen standby. Die maatregelen zijn nodig om “paraat te zijn voor mogelijke ontwikkelingen”, klinkt het in een statement van het Israëlische leger.
Verhuizen van ambassade
President Trump kondigde woensdag aan de Amerikaanse ambassade van Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarmee erkende hij die stad als hoofdstad van Israël. De president gelooft dat de erkenning van Jeruzalem het vredesproces zal bevorderen.
“Het is tijd om Jeruzalem officieel te erkennen als de hoofdstad van Israël. Die beslissing is in het belang van de VS en het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen”, zei Trump daarover. “De erkenning is niets meer en niets minder dan de realiteit erkennen. Het is de juiste beslissing.”
Volgens Israëlisch premier Benjamin Netanyahu zullen ook nog andere landen volgen en hun ambassade van Tel Aviv naar Israël verhuizen.
© lbo
De ambassadeur van Israël in België juicht de beslissing van Trump toe. “Het is niet de Amerikaanse president Trump die Jeruzalem tot hoofstad van het Joodse volk heeft uitgeroepen, maar koning David, 3.000 jaar geleden”, zei de ambassadeur Simona Frankel op de RTBF-radio.
REACTIES. “Ergste en meest gevaarlijke beslissing ooit”
Uit heel de wereld komen er negatieve reacties op de beslissing van de Amerikanen. Zo werd de beslissing van Trump onder andere al ‘compleet onverantwoord’ genoemd. Ayatollah van Irak Al-Sistani zegt dat de beslissing van Trump “de gevoelens van honderden miljoenen Arabieren en moslims kwetst”.
Somalische terreurgroep al-Shabaab roept moslims op om de wapens op te nemen als reactie tegen de beslissing van Trump.
“Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël is de ergste en meest gevaarlijke beslissing ooit van een Amerikaanse regering”, klinkt het bij Hezbollah in Libanon.
De EU verklaarde donderdagmiddag in een statement dat de EU een ‘duidelijke en verenigde positie visie heeft’: “We geloven dat de enige realistische oplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina gebaseerd is op twee staten, met Jerusalem als hoofdstad van beide”, zo zei Frederica Mogherini, vice-president van de Europese Commissie. Ze voegde eraan toe dat de beslissing van Trump “ons zou kunnen terugsturen naar nog meer donkere tijden.”
Ook in ons land zou de aankondiging van Trump de gemoederen kunnen doen oplaaien. Minister van Binnelandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft het OCAD, het orgaan dat terroristische en extremistische dreigingen in ons land analyseert, gevraagd om een contextanalyse te maken. Dat zei Jambon donderdag in De Ochtend op Radio 1.
Op basis van die analyse zal Jambon samen met het Crisiscentrum bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn, maar dat is vooralsnog niet het geval, aldus Jambon.
Jeruzalem is voor zowel moslims, christenen als joden een heilige plaats. In de stad ligt onder andere de Klaagmuur, de belangrijkste heilige plaats voor de joden. Maar ook de Al Aqsa-moskee bevindt zich in Jeruzalem. Dat is na Mekka het belangrijkste heiligdom voor moslims.
De stad is al decennialang een twistpunt in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het Arabische oostelijke deel van de stad wordt door de Palestijnen als hoofdstad beschouwd voor een toekomstige Palestijnse staat, maar dat deel is al sinds 1967 bezet door Israël. De VN eisen dat de bezetters vertrekken en onderhandelen over vrede tussen een Joodse een Palestijnse staat.
© lbo
Hoofdpunten
Vier zaterdagen na elkaar dicht en toch blijven klanten hun Delhaize trouw: “De charcuterie en het brood zijn hier lekkerder”
Meisje (3) in levensgevaar naar ziekenhuis na incident in Brasschaat, omstandigheden enorm onduidelijk
Moet nieuw extern orgaan beslissen over lonen van onze politici zoals De Croo voorstelt? “Alles ligt er en soms al heel lang. Voer het gewoon uit”
Deelname aan ‘Wie zoekt die wint’ levert Kempens gezin flink geldbedrag op: “We vinden wekelijks nog 1.000 euro terug”
MEER OVER
Bellen met een baksteen: 50 jaar geleden startte de mobiele revolutie met het allereerste gsm-gesprek
Maandag is het exact vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse ingenieur Martin Cooper het …
10.000 stappen door Antwerpen in het spoor van de veelzijdige architect Emiel Van Averbeke
“Waar je ook gaat in Antwerpen, overal kom je de architectuur van Van Averbeke tegen”, zegt …
Deelname aan ‘Wie zoekt die wint’ levert Kempens gezin flink geldbedrag op: “We vinden wekelijks nog 1.000 euro terug”
Zaterdag ook gezien op VTM hoe de familie Spooren uit Dessel op zoek was naar 100.000 euro in …
ONZE STERREN. Er kan er maar één van de Grote Drie de vijf sterren krijgen: wint Mathieu van der Poel zijn derde Ronde?
Vraag de bakker, beenhouwer, kapster of kassierster wie deze Ronde van Vlaanderen zal winnen en …