OPINIE. “Een prachtige zaal als het Zuiderpershuis mag toch niet leeg blijven?

Print
OPINIE. “Een prachtige zaal als het Zuiderpershuis mag toch niet leeg blijven?

Joost Zweegers oogstte dinsdag lof met zijn optreden in ons Kaffee van Antwerpen. Foto: Kioni Papadopoulos

Antwerpen -

Novastar gaf dinsdag een fantastisch optreden in ons Kaffee Van Antwerpen in het Zuiderpershuis. Eigen lof stinkt, en dus zult u hier niets lezen over hoe schitterend de organisatie van ons pop-upcafé wel was. Maar wat ik zonder gene durf te schrijven, is wat een schitterende concertzaal dat Zuiderpershuis eigenlijk is.

OPINIE. “Een prachtige zaal als het Zuiderpershuis mag toch niet leeg blijven?
Redacteur Wim Van Acoleyen.

Als grote muziekliefhebber schuim ik het hele land af voor concerten van mijn favoriete bands, maar ik moet bekennen dat ik tot eergisteren nog nooit een voet in de concertzaal van het Zuiderpershuis gezet had. Doodzonde eigenlijk, want de zaal leent zich uitstekend tot optredens. Hoewel het evenement uitverkocht was en de zaal dus stampvol stond, was het er knus en gezellig. De oude bakstenen muren zorgen voor een gevoel van intimiteit, dat het concert een extra dimensie gaf. Alsof Joost Zweegers voor jou alleen stond te spelen en zijn liedjes in je oor kwam fluisteren. De enige zaal met dezelfde uitstraling in België vind je in Gent: de Handelsbeurs. Waar schitterende concerten geprogrammeerd worden, van jazz en klassiek tot rock.

Zonde dus dat er niet meer concerten plaatsvinden in dat Zuiderpershuis. Stand-upcomedy en beurzen, dat is zo ongeveer het enige wat er nog gebeurt, en dan nog veel te weinig. De evenementenkalender van de komende maanden is helemaal huilen met de pet op: een blanco agenda voor zowel januari als februari. Is de programmator ziek of met vakantie, of vindt er gewoon níéts plaats in de komende periode?

De stad is eigenaar van het prachtige gebouw, dat bijna de definitie is van ongebruikt potentieel. Het stadsbestuur gaf een eeuwigheid geleden een concessie van vijftig jaar aan de vzw Zuiderpershuis voor het gebouw. Die vzw speelde enkele besparingsrondes geleden haar subsidies kwijt, en sindsdien is het tristesse troef.

“We willen evolueren naar een soort Vooruit op het Zuid, al zijn we er ons van bewust dat dat tijd zal kosten.” Dat zei Guy Dockx, voorzitter van de vzw Zuiderpershuis, in 2014 in onze krant. Drie jaar geleden dus! Hij mag voortmaken. Zodat ik niet meer naar Gent moet trekken voor de Vooruit of de Handelsbeurs. In Antwerpen hebben we namelijk een van de prachtigste zalen van België. Die mag toch niet leeg blijven?

MEEST RECENT

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio