Dit is volgens Vlamingen de meest irritante uitdrukking

Foto: shutterstock

Dit is volgens Vlamingen de meest irritante uitdrukking

Print

De Vlamingen vinden “ik heb zoiets van” de meest irritante uitdrukking van 2017. Dat blijkt uit een rondvraag van de website wegmetdatwoord.org. In Nederland ging “genderneutraal” met de twijfelachtige eer lopen.

28 procent van de Vlamingen stemde op “ik heb zoiets van”. “Totaal overbodig”, is het commentaar op de website, “draai niet rond de pot en zeg wat je hebt”. Op nummer twee staat “me-time” (22 procent), en het brons gaat naar “dagdagelijks” (13 procent). De rest van de top 10 bestaat uit “groentjes”, “naar de toekomst toe”, “comfortzone”, “super”, “eigenlijk”, “leuk” en “absoluut”.

In Nederland ging 43 procent van de stemmen naar “genderneutraal”. Het Nederlandse publiek vindt ‘genderneutraal’ een voorbeeld van politieke correctheid en vooral irritant omdat het een samenvoeging is van het Engels en Nederlands, terwijl het eigenlijk “geslachtsneutraal” zou moeten zijn. Andere woorden of uitdrukkingen die als ergerlijk worden ervaren zijn “in je kracht staan” en “papadag” (beide 14 procent), “shinen” (11 procent) en “soort van” (4 procent).

Taalliefhebbers kunnen ook stemmen op het woord van het jaar. Dat kan tot 18 december om 17 uur op woordvanhetjaar.vandale.be. De uitslag wordt op 19 december om 5 uur bekendgemaakt.

MEEST RECENT