Palestijns Antwerpenaar: “Trump is gek en zet het hele vredesproces op de helling”

Print
Palestijns Antwerpenaar: “Trump is gek en zet het hele vredesproces op de helling”

In de Gaza-strook wordt een portret van Trump verbrand na zijn omstreden beslissing. Foto: Photo News

Donald Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël en geeft opdracht de Amerikaanse ambassade daarheen te verhuizen. Daarmee pookt hij in een heel zere wonde. Zowel Israël als de Palestijnen maken aanspraak op de Heilige Stad. Volgens Antwerpenaar Michael Freilich van Joods Actueel moeten we Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël niet overschatten. “In de praktijk verandert dit niets.” Palestijns Antwerpenaar Hicham Oukal is dan weer erg kwaad. “Dit is pure propaganda van Trump. Die man is gek.”

Palestijns Antwerpenaar: “Trump is gek en zet het hele vredesproces op de helling”
Michael Freilich Foto: Imagedesk / Patrick De Roo

STANDPUNT. “De risico’s van Trumps beslissing wegen dus onnoemlijk veel zwaarder door dan het politieke gewin”

“Jeruzalem is de facto al vijftig jaar de hoofdstad van Israël”, zegt Michael Freilich, hoofdredacteur van weekblad Joods Actueel. “Alle belangrijkste gebouwen, het parlement, het hooggerechtshof, de ambtswoning van de president en de premier liggen in Jeruzalem. Voor de Joodse gemeenschap in Antwerpen is dit wel positief nieuws. Bij de onafhankelijkheid van Israël in 1948 waren de Verenigde Staten de eerste om het land te erkennen. Wij hopen nu dat deze erkenning ook iets in beweging kan zetten.”

“Jeruzalem zal altijd de hoofdstad van Israël blijven, maar dat betekent niet dat de Palestijnen geen deel van de stad kunnen uitmaken. Het betekent ook niet dat de Palestijnen kunnen fluiten naar een eigen staat of een deel van de stad. Het is geen zwartwit-debat. We vrezen wel dat heethoofden – zoals Abou Jahjah – die altijd het conflict opzoeken, dit gaan aangrijpen om Joden in Antwerpen aan te pakken. We hopen natuurlijk van niet”, zegt Freilich.

“Het belang van Jeruzalem overstijgt de politiek. Uit religieus oogpunt is het de Heilige Stad. Israël is een democratische staat, dus zowel Joden, moslims als christenen kunnen er altijd terecht, net zoals dat nu het geval is. Nogmaals: op het terrein gaat de erkenning door Trump niets veranderen.”

Palestijns Antwerpenaar: “Trump is gek en zet het hele vredesproces op de helling”
Hicham Oukal Foto: Wim Hendrix

“Pure propaganda”

Een ander geluid is dan weer te horen aan moslimzijde. Hicham Oukal is voorzitter van de vzw Vrienden en journalist van de Arabische televisiezender Madar in Antwerpen, die de integratiekloof moeten verkleinen. Volgens hem zet Trump de deur naar oorlog wagenwijd open. “Waarom? Dat is de enige vraag die ik me stel en die iederéén zich stelt”, zegt Oukal.

“Natuurlijk ben ik tegen de erkenning en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade. Jeruzalem is een religieuze stad voor iedereen. Jeruzalem staat voor vrede tussen alle religies, of het nu Joden, moslims of christenen zijn. En dat zet Trump nu op het spel. En waarom? Het is pure propaganda. Trump is gek en denkt alleen maar aan business en hoeveel centen oorlog voor hem kan opleveren. Hij heeft geen respect voor mensen of overeenkomsten die tussen landen gesloten zijn. Hij zet alles op de helling”, zegt ­Oukal. “Ja, dit maakt me kwaad. Iedereen zou kwaad moeten zijn.”

MEEST RECENT