STANDPUNT. “De risico’s van Trumps beslissing wegen dus onnoemelijk veel zwaarder door dan het politieke gewin”

Donald Trump tekent de beslissing over Jeruzalem Foto: REUTERS

STANDPUNT. “De risico’s van Trumps beslissing wegen dus onnoemelijk veel zwaarder door dan het politieke gewin”

Print

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisterenavond Jeruzalem uitgeroepen tot de hoofdstad van Israël. De Amerikaanse ambassade zal dan allicht ook verhuizen van Tel Aviv naar de nieuwe hoofdstad van het land. De beslissing lokte al voor ze werd genomen wereldwijd heftige reacties uit. Iedereen voorspelt nieuwe onlusten in het Midden-Oosten en alle specialisten zijn ervan overtuigd dat een oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen nu verder weg is dan ooit.

Deze nieuwe grote Trump-show over Jeruzalem doet denken aan de eerdere beslissing van de Amerikaanse president om uit het klimaatakkoord te stappen. Daarmee deed hij wat hij een jaar voordien aan zijn kiezers had beloofd. De klimaatvoorwaarden waren volgens hem nefast voor de economische groei van de Verenigde Staten. Dus, weg ermee. Dat nauwelijks iets of iemand beter werd van die beslissing, kon hem niet deren. Hij had zijn spierballen laten rollen en zich aan zijn beloften gehouden.

Ook nu vervult Trump een oude verkiezingsbelofte, niet aan het hele Amerikaanse volk, wel aan zijn Joodse achterban. Maar behalve misschien die achterban, wordt niemand beter van deze beslissing. Ze heeft symbolische waarde, maar ze is vooral gevaarlijk.

Trump breekt in één klap met de bemiddelende rol die de Verenigde Staten al decennialang spelen in het Midden-Oosten. Vrede is verder weg dan ooit. Zeker omdat hij ook de andere Arabische leiders tegen zich in het harnas jaagt. Op een moment dat zijn leger nog actief is in Irak, is het geen goed idee om olie op het vuur te gooien in de toch al ingewikkelde verhoudingen tussen de Arabische landen.

De Verenigde Staten zijn trouwens het eerste land dat Jeruzalem als hoofdstad erkent. Andere regeringen hebben dat nooit willen doen omdat ze Oost-Jeruzalem sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 beschouwen als door Israël bezet gebied. Logisch dat de Palestijnse leiders al furieus gereageerd hebben. Er wordt gevreesd voor zware rellen in de stad, zelfs voor een derde intifada.

En misschien beperken die onlusten zich niet tot de nieuwe hoofdstad van het land of tot het Midden-Oosten. Zoals zo veel conflicten zou ook dit geëxporteerd kunnen worden. Michael Freilich van Joods Actueel spreekt in deze krant al zijn vrees uit dat het Joods-Palestijnse conflict vanuit Jeruzalem naar Antwerpen wordt uitgevoerd. Voor het samenleven in deze stad zou dat nefast zijn.

De risico’s van Trumps beslissing wegen dus onnoemlijk veel zwaarder door dan het politieke gewin van één bepaalde groep. Maar jammer genoeg zijn dit soort beslissingen het handelsmerk van deze president.

MEEST RECENT