Trump heeft gesproken: “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël”

Print

De hele dag hield de Amerikaanse president Donald Trump de wereld in spanning. Zou hij het aandurven Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Trump heeft gesproken: “Jeruzalem is de hoofdstad. We verplaatsen onze ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.”

Met die beslissing schept Trump duidelijkheid daar waar al decennialang onduidelijkheid heerst. Voor Israël is Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van de Joodse staat. Probleem echter: ook de Palestijnen zien Jeruzalem als de hoofdstad, maar dan die van hun toekomstige staat.

Door die tegengestelde visies erkent de internationale wereld Jeruzalem niet als hoofdstad. Tel Aviv is de hoofdstad van Israël. Oost-Jeruzalem is de officieuze hoofdstad van Palestina.

Maar zopas dus heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd: voor mij is Jeruzalem de hoofdstad van Israël. De Israëlische president Netanyahu is bijzonder tevreden.

De internationale diplomatieke wereld reageert minder blij. Didier Reynders (MR) onze minister van Buitenlandse Zaken, noemt de beslissing “ongelukkig. Het was beter te wachten tot Israël en Palestina samen een onderhandelde oplossing over Jeruzalem hadden uitgewerkt.

Nog meer aanslagen

De Turkse president Erdogan zegt dat Trumps beslissing koren op de molen is van moslimextremisten. Hij suggereerde dat het Westen zich aan een nieuwe golf van terroristische aanslagen mag verwachten.”

MEEST RECENT