© Mia Uydens

Gevangenisdirecteur uit Wortel riskeert acht jaar cel voor aanranding: “Roddels en een complot”

Het openbaar ministerie in Turnhout heeft een effectieve gevangenisstraf van 8 jaar gevorderd tegen Jef B., de voormalige directeur van de gevangenis in Wortel (Hoogstraten). De man moet zich verantwoorden voor aanranding met geweld, omkoping en openbare zedenschennis.

Volgens het openbaar ministerie liet hij gedetineerden seksuele handelingen bij hem uitvoeren in ruil voor een gunstiger regime. “Hij deed hen ook geloven dat ze dan vervroegd konden vrijkomen”, zegt de aanklager.

De aanrandingen zouden gedurende vele jaren hebben plaatsgevonden. “Er zijn ook aanwijzingen voor verkrachtingen, maar die feiten zijn al verjaard.”

Het openbaar ministerie tilt er zwaar aan dat hij misbruik maakte van zijn gezagspositie en de zwaksten uit de samenleving uitkoos als slachtoffer. “Hij koos vaak slachtoffers die zelf zedendelinquenten waren. Omdat hij er van uit ging dat niemand hen zou geloven.”

Vermassen: “Dossier is volledig gebaseerd op roddels”

Woensdagnamiddag pleitte Jef Vermassen, de raadsman van Jef B. . Volgens Vermassen moet de voormalige gevangenisdirecteur vrijgesproken worden. “Het dossier is volledig gebaseerd op roddels. Alle verklaringen van cipiers zijn ‘van horen zeggen’. Niemand heeft ooit iets met zijn eigen ogen gezien. De roddels liepen al op het moment dat mijn cliënt nog tewerkgesteld was in de gevangenis in Hoogstraten. Na zijn overplaatsing naar Wortel, 5 kilometer verderop, hebben de roddels mee de verplaatsing gemaakt.”

Jef Vermassen spreekt van een complot tegen Jef B. . “Als directeur moest hij beslissingen nemen die niet geliefd waren. Niet bij gedetineerden, en niet bij cipiers. Het was een attractieve bezigheid van gedetineerden om hem ‘iets te lappen’. Er is zelfs een klacht over een aanranding in een periode dat aan de man reeds de toegang tot de gevangenis was ontzegd.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio