STANDPUNT
Lex Moolenaar
Senior Writer
STANDPUNT. De Wever roept al jaren hoe hij aan politiek doet: “Show me the money”

Foto: vrt

STANDPUNT. De Wever roept al jaren hoe hij aan politiek doet: “Show me the money

Print

Weken stond Antwerpen op z’n kop door smeuïge verhalen over etentjes in dure restaurants en vermeende malversaties van politici. Tijdens de gemeenteraad vlogen bittere verwijten heen en weer, met als inzet het belang van de Antwerpse burger. Maar sinds gisteren weten we eindelijk meer.

Land Invest Group, het bedrijf van de omstreden vastgoedontwikkelaar Erik Van der Paal, doet de Slachthuisbuurt en de Tunnelplaats van de hand. Triple Living gaat nu die projecten ontwikkelen. Van der Paal zien we voorlopig niet meer terug in de Antwerpse annalen. Take the money and run.

Eind goed, al goed? Dat zal moeten blijken. Deze deal is uiteraard niet in één dag gesloten. Terwijl de politici bekvechtend over elkaar heen rolden, waren de experts van Triple Living de boeken van Land Invest Group koortsachtig aan het bestuderen. Pas toen de deal helemaal rond was, mocht de rest van de wereld dat weten. Ondertussen waren nog andere geïnteresseerden de revue gepasseerd, zoals de schimmige zakenman Tony Gram en zijn al even obscure stroman Frank Slaets, de ex van Véronique De Kock. Maar die vingen uiteindelijk bot.

Voor Bart De Wever en voor de stadsontwikkeling is dit goed nieuws. Het stof gaat nu liggen en het stinkende luchtje rond het slachthuis kan worden geparfumeerd. Er zal hoogbouw komen, hoe heftig de oppositie zich daartegen ook blijft verzetten. De buurtbewoners mogen nog zeggen wat ze ervan vinden, maar de belangrijke beslissingen liggen al vast. Een bedrijf als Triple Invest gaat geen financiële risico’s nemen als het niet weet dat de steun van het stadsbestuur verzekerd is.

We lezen dat trouwens ook tussen de regels van de droge persmededeling van Triple Invest. “Het debat van de voorbije weken doet geen afbreuk aan het sterke potentieel van beide sites.” Met andere woorden: het businessplan ligt klaar, de oppositie kan de boom in met haar protesten. En ook: “Het voorontwerp van de Slachthuissite zal van dichtbij worden opgevolgd door de stadsbouwmeester en de intendant voor de overkapping van de Ring.” Lees: die zijn ook al mee in het verhaal. Als de overkapping er straks niet komt omdat de Vlaamse overheid er geen geld in kan of wil investeren, dan is dat pech voor de mensen die nietsvermoedend een woning hebben gekocht.

Zo ziet u maar weer. Transparantie, dat nobele concept waar de oppositie zo op aandringt, is vaak een loos begrip. Bart De Wever en zijn adjudant Rob Van de Velde wisten vorige week in de gemeenteraad al drommels goed wat er ging gebeuren. Politiek voor de camera’s is vaak niet meer dan een bedenkelijk stukje toneel, de echte beslissingen worden achter de schermen genomen, waar het geld is. De Wever roept al jaren hoe hij aan politiek doet: “Show me the money.”