© Shutterstock

Dit is het enige land waar vaders meer tijd doorbrengen met hun kinderen dan moeders

In de meeste landen zijn het de mama's die de meeste tijd doorbrengen met hun kinderen, maar er is één uitzondering. In het Scandinavische Finland spenderen papa’s meer tijd bij hun kroost. Dat blijkt uit nieuw rapport van het samenwerkingsverband Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD).

vwh

Finland is het enige ontwikkelde land waarin vaders meer tijd met hun kinderen doorbrengen dan moeders. Gemiddeld acht minuten meer per dag om precies te zijn. Hoe dat komt? Finland is ervan overtuigd dat vaders een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van een kind. “Dit gaat niet om het recht van moeders noch het recht van vaders, maar de rechten van kinderen om tijd door te brengen met beide ouders”, zegt de Finse minister van familiezaken Annika Saarikko in The Guardian.

Daddy Time

Ouders - en ook papa’s - worden in Finland worden in de watten gelegd. De overheid biedt mannen negen weken vaderschapsverlof, waarbij ze 70 procent van hun salaris krijgen. En om vaders aan te moedigen, werd er onlangs een nieuwe campagne gelanceerd. Eén onderdeel ervan zijn flyers met een stoere bouwvakker erop die een kinderwagen duwt en de slogan “It’s Daddy Time!”

“We willen dat vaders meer gebruikmaken van het beschikbare ouderschapsverlof”, zegt Saarikko. “We zijn er vrij zeker van dat de connectie tussen de baby en de vader tijdens de eerste jaren echt belangrijk is en willen erin investeren.” Daarbovenop kunnen koppels vijf maanden betaald ouderschapsverlof onder hen verdelen. Als die periode is verstreken, heeft één ouder het recht om thuis te blijven tot het kind drie jaar oud is. In die jaren ontvangt de mama of papa 450 euro per maand. Erna kan de persoon gewoon zijn job hervatten.

Babydoos

Nog enkele voorbeelden van het ondersteunende beleid van het land: kersverse mama’s krijgen vier maanden betaald zwangerschapsverlof en ontvangen zelden een gepeperde ziekenhuisrekening. Bevallen is er gratis. Ouders krijgen sinds de jaren 40 een doos vol babyspullen met onder andere rompertjes, speelgoed, een slaapzak, pampers, enzovoort. De doos kan ook dienst doen als bed voor het kleintje. Het idee achter dit concept: elke Finse baby een gelijke start geven in het leven. Mama’s die geen doos willen, kunnen ook kiezen voor een vergoeding van 140 euro.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gezin