Land Invest wil bouwprojecten op Slachthuissite en Tunnelplaats verkopen

Zo moet de Lins Tower eruitzien. De bouw van de woontoren op de Tunnelplaats is volop bezig. Land Invest wil het project verkopen. Foto: rr

Land Invest wil bouwprojecten op Slachthuissite en Tunnelplaats verkopen

Print
Antwerpen -

Land Invest Group, de vastgoedgroep van lobbyman Erik Van der Paal en zijn Nederlandse zakenpartner Marc Schaling, zet twee Antwerpse projecten in de etalage. Het bedrijf, dat in een storm verzeilde door zijn vermeende nauwe banden met het Antwerpse stadsbestuur, heeft nood aan cash.

Land Invest wil af van twee prestigieuze projecten: de Slachthuissite, een van de grootste herontwikkelingsprojecten in Antwerpen, en Lins Tower, een woontoren van 44 meter hoog aan de ingang van de Waaslandtunnel die nu gebouwd wordt. Vorige week tekende de groep voor de verkoop een intentieverklaring met Triple Living, een joint venture van de Antwerpse vastgoedbaron Dirk Cavens en de familie Paeleman.

Eind dit jaar moet Land Invest 18 miljoen betalen aan aannemer MBG, een dochter van de bouwgroep CFE. In een tijdspanne van twee jaar moet het bedrijf ook ruim 55 miljoen vinden voor de terugbetaling en uitkoop van het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund, zijn belangrijkste financier en aandeelhouder.

Partijtje poker

Ingewijden omschrijven de gesprekken als een partijtje poker: Triple Living weet dat Land Invest geld nodig heeft en onderhandelt op het scherp van de snee om de prijs zo laag mogelijk te houden. Ogeo Fund, de grootste schuldeiser van Land Invest, wil boter bij de vis. En het Antwerpse stadsbestuur, dat via het stedelijk vastgoedbedrijf AG Vespa nauw bij de Slachthuissite is betrokken, wil zijn banden met Land Invest Group zo snel mogelijk doorknippen, om verdere kritiek van de oppositiepartijen Groen en sp.a op het vergunningsbeleid van het project te vermijden, schrijft de krant De Tijd.

Land Invest Group torst een schuld van 121 miljoen euro. Dat is 80 procent van het balanstotaal. Een groot deel van die schuld bestaat uit obligatieleningen die de voorbije jaren werden verstrekt door Ogeo Fund. Dat pensioenfonds, het vijfde grootste van België, staat onder druk van de toezichthouder FSMA om zijn financiering aan Land Invest zo snel mogelijk af te bouwen.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio