PVDA’ers in provincieraad innen onterecht zitpenningen: 10.000 euro te veel

Kris Merckx. Foto: Jan Van der Perre

PVDA’ers in provincieraad innen onterecht zitpenningen: 10.000 euro te veel

Print

Twee provincieraadsleden van PVDA+ zouden onterecht zitpenningen hebben geïnd, goed voor in totaal 10.000 euro. Dat blijkt uit een antwoord van de meerderheid op een vraag van een N-VA-raadslid. “De provincie zal de te veel betaalde vergoedingen terugvorderen”, zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA).

Uit een schriftelijke vraag van raadslid Eric Janssens (N-VA) blijk dat de twee raadsleden van PVDA+ onterecht zitpenningen hebben geïnd. Ze hebben het geld verspreid over vier jaar ontvangen, als vergoeding voor hun aanwezigheid in 47 commissiebijeenkomsten, maar het huishoudelijk reglement van de provincie werd in september 2014 aangepast.

“Daarin staat dat raadsleden die deelnemen aan raadscommissies, maar geen stemrecht hebben omdat hun fractie te klein is, maximum drie zitpenningen kunnen ontvangen per maand. Eén zitpenning bedraagt 209,14 euro. Nu blijkt dat PVDA+, zich daar niet aan heeft gehouden. De provincie zal de te veel betaalde vergoedingen terugvorderen”, zegt Jan De Haes (N-VA).

Van de twee PVDA’ers is het dokter Kris Merckx uit Hoboken die het meeste verdiend heeft, hij zou voor 6.691,5 euro te veel geïnd hebben. Het andere provincieraadslid is Nicole Naert. Merckx reageert: “Volgens mij klopt dat bedrag niet. Maar goed, alles wat te veel zou zijn betaald, zullen wij integraal terugbetalen. De zitpenningen storten wij volledig door aan de partijkas. Wij hebben zelf gemerkt dat er sinds midden 2016 wordt betaald te goeder trouw (het raadslid moet voor de zitting start zelf op een document aangeven of hij een vergoeding mag of wil ontvangen, red.). Sindsdien hielden we rekening met de zitpenningen en hielden we ons aan het maximum van drie per maand.”

“Politiek spel”

“Dit is een politiek spel”, zegt Kris Merckx. “Ik heb komende woensdag (morgen, red.) een interpellatie in de raadscommissie over de exuberante toplonen van onze provinciale politici. De voorzitter van de provincieraad (Kris Geysen van N-VA, red.) krijgt jaarlijks 17.000 euro en rijdt bovendien met een leasewagen met brandstof ter waarde van 11.000 euro. De gedeputeerden verdienen een 85.000 euro per jaar, waar ze nog eens 40.000 euro bovenop mogen verdienen in allerhande intercommunales. Daar komt nog de jaarlijkse onbelastbare onkostenvergoeding van 24.000 euro bij.”

“Het is door die vragen die PVDA+ wil stellen, dat de meerderheid nu deze zogezegde onthullingen naar buiten brengt”, aldus nog Merckx.

Eerder dit jaar ging Merckx nog in de aanval tegen het feit dat alle gedeputeerden en provincieraadsleden gratis tickets kregen voor het festival Tomorrowland in Boom. “Ontoelaatbaar”, zei Merckx toen. “Gratis tickets voor politici die beslissingen moeten nemen over overeenkomsten met de festivalorganisatoren zijn onethisch.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio