Doventolk slaat wartaal uit op persconferentie. En dan blijkt dat niemand een tolk besteld had

Derlyn Roberts (links) deed zich voor als doventolk. Foto: BELGAIMAGE

Doventolk slaat wartaal uit op persconferentie. En dan blijkt dat niemand een tolk besteld had

Print

Op een persconferentie van de politie in de Amerikaanse staat Florida heeft de aanwezige doventolk wartaal geseind. Daar wezen verschillende dove tv-kijkers op. En nu blijkt dat de “tolk” eigenlijk een vrouw was die in de cel zat wegens fraude.

De politie van Tampa hield op 28 november een belangrijke persconferentie na de arrestatie van een vermoedelijke seriemoordenaar.

De moeder van een van de slachtoffers is doof. Maar de doventolk die haar en dove tv-kijkers de persconferentie moest helpen volgen, sloeg wartaal uit. Dat lieten verschillende kijkers weten.

“Ze stond daar met haar handen naar voren en achteren te draaien. Ik zag meteen dat tolken dat niet doen”, aldus Betti Bonni, een gecertificeerde doventolk.

Volgens professor Rachelle Settambrino gebruikte de ‘tolk’ wel af en toe juiste gebaren. “Maar meestal zag het er wel uit alsof ze aan het seinen was, maar gebruikte ze geen echte gebaren. En wanneer ze woorden spelde, spelde ze ze helemaal niet echt. Het was grotendeels wartaal. Ze zwaaide met haar armen alsof ze Jingle Bells aan het zingen was.”

Hoe kon dit gebeuren?

De politie startte een intern onderzoek, want zij “hadden geen tolk aangevraagd voor de persconferentie”.

De “tolk” bleek uiteindelijk Derlyn Roberts te zijn. De vrouw was die avond opgedaagd en had gezegd dat ze kwam tolken. Omdat de politie steeds andere doventolken gebruikt die uitgezonden worden door een agentschap, stelde niemand zich daar vragen bij, zegt politiewoordvoerder Steve Hegarty. “Ik ging ervan uit dat iemand anders een tolk had opgeroepen. Dus liet ik het haar doen.”

Intussen is duidelijk dat Roberts geen gecertificeerde tolk is, maar wel een strafblad heeft met verschillende arrestaties wegens fraude en een veroordeling waardoor ze een celstraf had moeten uitzitten.

De politiewoordvoerder zegt dat hij niet weet waarom Roberts zich voordeed als een tolk, en hoe ze afwist van de persconferentie. “Ik weet niet wat haar motieven waren, ze beantwoordt mijn telefoons niet. Maar ik zou wel graag weten hoe iemand erbij komt om dit te doen.”

Volgens de politie is wat ze deed geen misdrijf, alleen een ethische inbreuk.

Bekijk hieronder de persconferentie:

Video: Tampa PD Youtube

MEEST RECENT