Vlucht moet noodlanding maken door slecht gekozen wifinaam

Foto: AFP

Vlucht moet noodlanding maken door slecht gekozen wifinaam

Print

Een vliegtuig met 100 mensen aan boord heeft een noodlanding moeten maken door een wel heel ongelukkig gekozen naam van een wifinetwerk aan boord.

De vlucht van Turkish Airlines was onderweg van Nairobi (Kenya) naar Istanbul (Turkije), toen passagiers ongerust werden door de naam van een wifinetwerk aan boord: “bomb on board” of “bom aan boord”.

De luchtvaartmaatschappij zegt dat het vliegtuig veilig landde op de luchthaven van Khartoum in Soedan, en zonder problemen verder kon vliegen na een veiligheidscontrole van alle passagiers en het toestel.

“Experts zeggen dat het wifinetwerk aan boord werd aangemaakt. Er werden geen onregelmatigheden gevonden na de veiligheidsprocedures, en passagiers mochten weer op het vliegtuig stappen”, zei Turkish Airlines in een mededeling. Of de passagier die de wifinaam koos geïdentificeerd werd, is niet meegedeeld.

Eerdere ‘grappenmakers’

Het is niet de eerste keer dat de naam van een wifinetwerk, gemaakt door een hotspot aan te maken vanop een mobiel toestel, vluchten in de problemen brengt. In mei werd een vlucht van Cancun (Mexico) naar Londen (Verenigd Koninkrijk) geannuleerd nadat een wifi-hotspot met de naam “Jihadist Cell London 1” werd opgemerkt.

Vorig jaar liep een interne Australische vlucht twee uur vertraging op nadat een passagier het wifinetwerk “Mobile Detonation Device” (“mobiel ontploffingstoestel”) merkte.

In 2014 was een vlucht van Los Angeles (VS) naar Londen urenlang vertraagd nadat een passagier het wifinetwerk “Al-Qaida Free Terror Network” zag.

En op 11 september van datzelfde jaar moest een interne Amerikaanse vlucht een noodlanding maken door de wifinaam “Southwest Bomb on Board”, die daarna veranderd werd in “Bomb Location Seat 19E”. De passagier op die stoel werd opgepakt.

Nu in het nieuws