“Met lied over homo’s naar Songfestival”

Jens Geerts, presentator bij holebizender OUTtv, wil volgend jaar deelnemen aan het Songfestival voor San Marino. Foto: Jan Van der Perre

Presentator Jens Geerts (29) neemt deel aan preselectie in ministaatje San Marino

“Met lied over homo’s naar Songfestival”

Print
Stabroek -

Jens Geerts uit Stabroek wil in 2018 voor het piepkleine landje San Marino deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, met een nummer over de liefde tussen twee mannen. Volgens hem krijgt homoseksualiteit niet genoeg aandacht in de liedjeswedstrijd.

Het Songfestival – met winnaars als Dana International en Conchita Wurst – staat nochtans bekend als een thuishaven voor homo’s. Jens Geerts beseft dat. Hij kent het Songfestival erg goed, want voor holebizender OUTtv brengt hij jaarlijks verslag uit van het gebeuren. “Het is het enige evenement dat ik ken waar de rij bij de mannentoiletten ­langer is dan bij de vrouwen. Ik noem het de grootste verdoken gaypride van het continent. Maar jammer genoeg ligt de nadruk daarbij op ‘verdoken’. In 2003 werd nog gedreigd tegen het Russische duo t.A.T.u. dat het licht zou uitgaan en het optreden zou eindigen als de twee vrouwen zouden kussen op het podium. Twee jaar geleden was er nog enorme druk nodig om regenboogvlaggen toe te laten op het festival.”

“Het zou fijn zijn als er eens een nummer in de hitlijsten verschijnt waarin een man zijn liefde verklaart aan een man”, vindt Geerts. Hij ziet het Songfestival als een goede plek voor zo’n boodschap, want in de wedstrijd is nog nooit zo’n nummer aan bod gekomen. “Terwijl het wel de ­normaalste zaak van de wereld is als een man zijn verlangen naar een vrouw uit in een lied, of ­omgekeerd.”

Honderd likes nodig

Geerts probeerde verscheidene openbare omroepen al te overtuigen om een liedje rond dat thema te sturen, maar daarin slaagde hij nog niet. Maar voor de stadstaat San Marino kan iedereen, ook uit het buitenland, een nummer inzenden. Wie meer dan honderd likes haalt op een auditiefilmpje op YouTube, wordt door de jury beoordeeld. De besten daarvan gaan naar de finale.

De Stabroekenaar haalde de honderd likes al. Hij maakte een ludieke versie van het nummer Satellite van de Duitse Lena – de winnares van 2010 – waarin hij zijn boodschap uitlegt. “Het hangt nu helemaal af van de juryleden of ik bij de tien finalisten zit.” Al heeft hij geen gouden stem, beseft hij zelf. “Ik kan wel zingen, maar eerder in de stijl van meezingen op café.”

De tien finalisten worden later deze maand bekendgemaakt. Of de jury in de erg conservatieve stadstaat zijn boodschap zal lusten, is nog maar de vraag.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio