N-VA en Groen samen in coalitie? De Wever: “Je mag nooit iets uitsluiten”

Print
Antwerpen -

De N-VA en het Samen van Groen en sp.a in één Antwerpse coalitie? “Liever niet, maar het is de kiezer die de kaarten schudt. Je mag nooit iets uitsluiten”, zei Bart De Wever maandagavond in het Kaffee van Antwerpen.

N-VA en Groen samen in coalitie? De Wever: “Je mag nooit iets uitsluiten”
Foto: Victoriano Moreno

De Antwerpse burgemeester was maandagavond te gast in het in het Kaffee van Antwerpen, dat onze krant nog tot eind deze week organiseert. Hij werd daar door een aantal studenten journalistiek van de AP Hogeschool aan de tand gevoeld. En uiteraard kwamen ook de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 aan bod.

Dat Bart De Wever zijn voorkeur niet uitgaat naar een coalitie met Groen en sp.a zal wel niemand verrassen. “Iedereen, ook ik, heeft een ideale coalitie in het hoofd. En dat is er geen met de kartellijst Samen, die we van hen trouwens geen kartellijst mogen noemen. Ik denk dat Wouter Van Besien ook niet spontaan aan ons denkt als het over het vormen van een nieuwe coalitie gaat.”

Slag om de arm

Toch houdt de burgemeester een slag om de arm. “We zijn een res publica en over een aantal maanden zullen het de Antwerpenaren zijn die de politieke kaarten schudden. Ik ga hier op dit moment geen uitspraken waarbij partijen worden uitgesloten. Dat zou niet getuigen van veel pragmatisme.”

N-VA en Groen samen in coalitie? De Wever: “Je mag nooit iets uitsluiten”
Foto: Victoriano Moreno

Verder hoopt Bart De Wever dat het politieke debat niet ontspoort. Hij verwijst daarbij naar enkele aanvallen op zijn persoon door de oppositie. Onder meer in de rel rond het bewuste verjaardagsfeest in restaurant ’t Fornuis in Antwerpen.

“Iedereen moet zijn eigen politieke overtuiging met vuur verdedigen. Maar het mag niet persoonlijk worden. Vergeet niet dat er achter iedere politicus ook een grote groep gewone mensen staat. Die worden dan ook beledigd. Ik hoop dat dergelijke aanvallen niet de nieuwe stijl worden voor de volgende maanden. Want is er van vertrouwen geen enkele sprake meer.”

Verder kwamen ook onder meer drugsbeleid, mobiliteit en gezondheid aan bod. Over deze onderwerpen lichtte Bart De Wever het beleid van het stadsbestuur toe.

Dinsdagavond is er in het Kaffee van Antwerpen opnieuw een debat. Deze keer over afvalbeleid.

Herbeleef hieronder dankzij onze Facebook-live het debat met Bart De Wever in het Kaffee van Antwerpen:


Lees meer over het Kaffee van Antwerpen