Man treft tientallen dode haaien aan op Australisch strand

Print

Mysterieuze ontdekking: man treft tientallen dode haaien aan op Australisch strand Video: YouTube

Er zijn de laatste weken verontrustende taferelen gaande op een strand in North Queensland. Sinds vorige maand spoelen er op verschillende momenten tientallen haaien dood aan. De reden voor de massale sterfte is echter onduidelijk.

De 54-jarige strandganger Lance Payne deed begin vorige maand al een tragische ontdekking op Louisa Creek Beach, ten zuiden van de stad Mackay. Toen trof hij een naar eigen zeggen “alarmerend aantal” levenloze haaien aan op het strand. Afgelopen zondag werd situatie nog wat schrijnender. Ook toen zag hij acht dode haaien verspreid over de kuststrook liggen.

Payne deed zijn verhaal op Facebook. Hij stelde de man dat de getroffen haaien allemaal deel uitmaakten van één soort. “De haaien leken in goede gezondheid. Er was dus geen duidelijke aanleiding voor hun dood”, schreef hij. “Ze leken ook niet het slachtoffer te zijn geworden van andere roofvissen.”

Steenkool

Twee weken later moest hij zijn bericht bijstellen. Toen vond hij immers verschillende soorten dood op het strand, waaronder ook een jonge hamerhaai. “Ik was erg teleurgesteld om de dieren daar te zien liggen op zulke leeftijd”, vertelde Payne aan Yahoo 7.

Aanvankelijk vermoedde de Australiër dat de haaien werden gedood voor haaienvinnensoep, een Chinese delicatesse. Intussen doen weliswaar ook andere theorieën de ronde. Zo zouden ze mogelijk ook verstrikt geraakt zijn in visnetten en nadien dood in water zijn gegooid. Ook de lokale koolmijnindustrie komt in het vizier. Zo heeft Payne al eerder de effecten onderzocht die de aanwezigheid van de industrie heeft op het natuurgebied. Een gebrek aan zuurstof voor de vissen is daarbij een van de mogelijke gevolgen.

Ongeacht wat de oorzaak mag zijn, is Payne erg triest dat dit intussen al meermaals gebeurde. “Waarom bestaan er mensen die deze jonge haaien willen doden? Dat is simpelweg niet correct”, concludeerde hij.

Nu in het nieuws