“Nog geen volledig Brexit-akkoord bereikt”

Foto: AFP

“Nog geen volledig Brexit-akkoord bereikt”

Print

Er is nog geen volledig Brexit-akkoord bereikt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat hebben Jean-Claude Juncker en Theresa May maandag op een persconferentie verklaard.

Brits premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zaten maandag samen voor wat als ‘ultiem overleg’ over de Brexit gezien werd. Er moesten oplossingen gevonden worden voor drie struikelblokken: de openstaande Britse factuur, de rechten van de EU-burgers die in het VK werken en de Noord-Ierse grens.

Maandagavond bleek evenwel dat men er niet in geslaagd was om een volledig Brexit-akkoord uit te werken, ondanks eerdere hoopgevende berichten. Die conclusie gaf Juncker mee op een korte persconferentie. Hij sprak wel van “significante vooruitgang” in de Brexit-gesprekken en zei dat hij erin bleef geloven dat er voor de Europese top van regeringsleiders op 15 december een oplossing gevonden kan worden. “Dit is geen mislukking”, klonk het.

Twistpunten

Volgens Juncker liggen er nog twee à drie twistpunten op tafel. Later deze week zou daarover verder onderhandeld worden. “Onze standpunten zijn veel dichter bij elkaar gekomen”, klonk het nog.

Na Juncker nam ook May het woord. “Zoals president Juncker het al zei, hebben we vandaag constructief overlegd”, klonk het. Ze bevestigde dat enkele issues nog van dichterbij bekeken moesten worden. Maar ook May blijft geloven in een positieve uitkomst. “Alle betrokkenen zijn hard aan het werken”, besloot ze.

Nu in het nieuws