De Backer wil einde maken aan louche handcarwashes

Philippe De Backer. Foto: Twitter

De Backer wil einde maken aan louche handcarwashes

Print

Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) wil een versnelling hoger schakelen in de strijd tegen illegale handcarwashes. De Backer roept iedereen op om illegale handcarwashes te melden bij het meldpunt. “Als je jouw auto ergens aan de kant van de weg kan laten wassen voor een paar euro’s, kan je vermoeden dat er iets louche aan de hand is”, aldus De Backer.

Uit controles van de sociale inspectiediensten in de eerste helft van 2017 blijkt dat 1 op de 4 gecontroleerde werknemers in de carwashsector niet in orde is. De sector ging samenzitten met Philippe De Backer. Samen werkten ze een ‘Plan voor Eerlijke Concurrentie in de Carwashsector’ uit. De Backer zet in op extra controles en hogere boetes. Omdat die illegale handcarwashes vaak even snel verdwijnen als ze opgestart zijn, roept De Backer ook iedereen op om die louche handcarwashes te melden via het meldpunt.

De Backer wil einde maken aan louche handcarwashes
Foto: katrijn van giel

“Zwartwerk, illegalen aan het werk, schijnzelfstandigheid. De problemen zijn groot bij de illegale handcarwashes die alle regels aan hun laars lappen, ten koste van de ondernemers in de carwashsector die wél alle regels correct volgen”, zegt De Backer. “Dat wil ik aanpakken met dit Plan voor Eerlijke Concurrentie. Die louche carwashes moeten verdwijnen uit het straatbeeld. Volg je regels niet, dan kan je je boel sluiten.”

Illegale carwashes oprollen

Met zijn lik-op-stuk-beleid wil hij nog een stap verder gaan. “Louche carwashes zijn vaak maar het topje van de ijsberg. Er wordt gewerkt met buitenlandse vennootschappen, er worden carroussels van vennootschappen opgezet enz. Dit alles om aan sociale, ecologische, economische regels te ontsnappen. Dat aanpakken, die structuur erachter in kaart brengen via datamining en oprollen is één van mijn prioriteiten in 2018. Ik zal daarvoor ook kijken hoe we kunnen samenwerken met andere landen, ook buiten Europa, om gegevens uit te wisselen om de structuur achter de illegale carwashes op te rollen”, klinkt het nog bij De Backer.

Nu in het nieuws