Belg is wanhoop nabij na 30 jaar in Amerikaanse gevangenis: “Haal me hier alstublieft weg”

Rudy Vandenborre.

55-jarige Rudy Vandenborre schreef zelfs al brief naar Donald Trump

Belg is wanhoop nabij na 30 jaar in Amerikaanse gevangenis: “Haal me hier alstublieft weg”

Print

“Ik begin het beu te worden om zo door het leven te moeten gaan: altijd oppassen, altijd over je schouder kijken en niemand kunnen vertrouwen. Die bendes hier, die hebben geen respect voor iemands leven.” De 55-jarige Belg Rudy Vandenborre, die al bijna 30 jaar in een Amerikaanse gevangenis zit voor een dubbele moord, smeekt nogmaals om een overplaatsing naar ons land, zo meldt Het Laatste Nieuws. De kans dat de VS die overplaatsing zal toestaan, is echter klein en ook onze justitieminister kan niets doen aan de situatie.

Rudy Vandenborre zit sinds 1988 opgesloten in een Amerikaanse gevangenis omdat hij een dubbele moord pleegde en daarvoor veroordeeld werd tot 50 jaar cel. Hij schoot twee mannen dood uit wraak voor zijn besmetting met hiv. Enkele dagen na de feiten stapte hij zelf naar de politie om alles te bekennen. Een rechter veroordeelde hem tot 50 jaar cel. Hij zat jarenlang in een gevangenis in Florida, werd vorig jaar overgebracht naar Hamilton maar zit nu in de gevangenis van Wakulla.

Brief aan Donald Trump

Vandenborre moet nog 22 jaar zitten, in principe tot 2039. Een straf die hij liever in een Belgische gevangenis zou uitzitten. “Want verdorie, 28 jaar in deze hel zitten is ook geen leven hoor”, schreef hij in een brief aan zijn kennissen in ons land. Sinds zijn veroordeling probeert hij om de zes jaar (zo vaak als toegestaan) een overplaatsing te verkrijgen van de gouverneur van Florida.

Tot nu toe werd zijn vraag altijd geweigerd, maar deze maand moet gouverneur Rick Scott er zich opnieuw over uitspreken. Of Vandenborre veel hoop mag koesteren, is echter maar zeer de vraag. De vorige keer weigerde Scott ook al. “Ik heb 165 brieven gestuurd naar politici in België en niet één heeft iets willen doen. Ik schreef ook een brief naar den Donald, maar dat is zoals een steen naar de maan gooien en hopen dat je ze raakt.”

Belg is wanhoop nabij na 30 jaar in Amerikaanse gevangenis: “Haal me hier alstublieft weg”
Televisiemaker Luk Alloo kon dit jaar met Rudy Vandenborre spreken in de gevangenis van Hamilton.

“Altijd over je schouder kijken”

Savanah Berkovic, die zich vanuit ons land bekommert voor het lot van Vandenborre, vreest voor het leven van de Belg. “Hij zit intussen bijna dertig jaar in de cel, maar het valt hem steeds zwaarder”, zegt ze in Het Laatste Nieuws. “Vooral omdat hij opnieuw in het vizier is gekomen van een bende in de gevangenis die hem afperst en bedreigt. De enige manier om zijn veiligheid te garanderen, is vrijwillig in een isolatiecel gaan zitten.”

In zijn meest recente brief schreef Vandenborre hoe moeilijk hij het heeft gehad de voorbije tien jaar. “Die bendes hebben geen respect voor iemands leven. Een drietal weken geleden is het begonnen. Terwijl ik buiten was, is alles uit mijn koffer gestolen. Twee pyjama’s, blauwe shorts, pulls en een reeks winkelgoederen zoals soep, chips en koekjes. De daaropvolgende dag kwamen enkele bendeleden naar mij met de melding dat ik hen moest betalen, of het zou gevolgen hebben. Het begint altijd met een paar meppen, de volgende keer zijn het harde slagen en daarna een serieuze aftroeving. Ik begin het beu te worden om zo door het leven te moeten gaan: altijd oppassen, altijd over je schouder kijken en niemand kunnen vertrouwen. Haal me hier alstublieft weg.”

Belg is wanhoop nabij na 30 jaar in Amerikaanse gevangenis: “Haal me hier alstublieft weg”
Koen Geens. Foto: BELGA

“Wetgeving is duidelijk”

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is op de hoogte van de situatie. Maar hij kan naar eigen zeggen niets doen voor de 55-jarige Belg. “De VS is een soevereine staat, we komen niet actief tussenbeide om een beslissing af te dwingen”, luidt het. “De wetgeving is op dat vlak duidelijk: als de gedetineerde familiale of sociale banden heeft, is het beter om de straf in eigen omgeving te ondergaan. Maar overbrenging blijft een gunstmaatregel, waarmee het land waar de gedetineerde verblijft akkoord moet gaan.”

Nu in het nieuws