Beslissing over Europese aanhoudingsbevelen Puigdemont en 4 andere ministers op 14 december

Foto: EPA-EFE

Beslissing over Europese aanhoudingsbevelen Puigdemont en 4 andere ministers op 14 december

Print
Brussel -

De Brusselse raadkamer beslist op donderdag 14 december of de Europese aanhoudingsbevelen (EAB’s) tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier andere afgezette ministers van de Catalaanse regering uitvoerbaar moeten verklaard worden. Dat melden de advocaten van de ministers. Die hebben maandagvoormiddag gepleit dat de EAB’s niet uitvoerbaar mogen verklaard worden omdat de feiten die hen ten laste worden gelegd, in België niet strafbaar zouden zijn, en dat in Spanje het gevaar bestaat dat de mensenrechten van de vijf zouden geschonden worden.

Carles Puigdemont, Meritxell Serret i Aleu, Antoni Comín i Oliveres,Clara Ponsatí i Obiols en Lluís Puig worden in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. De Spaanse rechter had de EAB’s uitgevaardigd nadat de vijf in Madrid niet voor de rechter waren verschenen.

Op een eerste zitting van de raadkamer, op 17 november, vroeg het Brusselse parket om de EAB’s uitvoerbaar te verklaren. Weliswaar was het parket van oordeel dat er geen sprake was van corruptie, maar wel van samenzwering van ambtenaren, en dat er voor ambtsverzaking geen overlevering kon gebeuren, zo meldden de advocaten van de verdediging.

“Het parket heeft maandag zijn vordering herhaald” zeggen meesters Bekaert, Marchand en Cuevillas. “Wij hebben de uitvoerbaarverklaring betwist. We hebben gepleit dat er geen sprake is van dubbele strafbaarstelling, dus dat deze feiten naar Belgisch recht niet strafbaar zijn, en dat er in Spanje een gevaar dreigt dat hun mensenrechten en grondrechten geschonden worden. De voorzitter van de raadkamer heeft het dossier in beraad genomen en zou op 14 december uitspraak doen.”

(belga)

Nu in het nieuws